Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mandra: Suludo je čime se moramo baviti!

bare klizisteNa lokalitetu klizišta u Barama kod Kaknja, lopovi su pokrali čelične šipke, takozvane repere koji služe za mjerenje, odnosno praćenje tla.

Načelnik općine Kakanj, Nermin Mandra, kazao je za “Avaz” da su oni suočeni sa brojnim opstrukcijama i problemima, od kad je došlo do stravičnog klizišta u kojem je život izgubila Samira Kovačević, a još tri osobe su bile zatočene ispod ruševina.

– Dok mi ulažemo sve napore da smjestimo ljude, dođu neki bezobzirni pojedinci i ukradu te repere. Da stvar bude gora, od tih čeličnih šipki nemaju mnogo finansijske koristi, pa je začuđujuće da to nekome pada napamet da ukrade – kazao je Mandra.

Nurudin Hrusto, šef štaba Civilne zaštite Kakanj, kazao je da su u rezervi imali nove repere i odmah ih zamijenili.

– Bitno je da nisu zabilježena nova kretanja tla. Općinske vlasti se suočavaju s brojnim problemima. Govorio sam ranije i osobi kojoj smo obezbijedili sredstva za kiriju, isti taj ode u kafanu i sve popije da bi poslije s porodicom otišao u kolektivni smještaj – dodaje Hrusto.  

Općina Kakanj će od Rudnika mrkog uglja zahtijevati podršku u sanaciji klizišta s obzirom da je to zemljište u vlasništvu RMU Kakanj.