Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privatizacija Fabrike krupne kože KTK Visoko i RK Vema obilježavaju početak 2015.godine

privatizacija ilustracijaDvije stvari koje će zasigurno obilježiti mjesec januar u 2015.godine jesu konačna privatizacija robne kuće “Vema” koja će se desiti 19.01., i privatizacija dijela KTK Visoko, tačnije Fabrike krupne kože KTK Visoko i pripadajuće infrastrukture u slobodnoj zoni Topuzovo Polje, a što podrazumijeva i preuzimanje novih 25 do 30 radnika KTK Visoko.

Kada je u pitanju RK Vema, nakon što nije uspjela prodaja putem Agencije za privatizaciju i nakon sudskih rješenja, na red je došla sudska prodaja. Na prvoj prodaji 19.januara 2015.godine procijenjena vrijednost objekta je 3,6 miliona KM, a u sklopu prve prodaje ponuđena cijena ne može biti niža od 50% procijenjene, dakle na prvoj prodaji, a u najgorem slučaju „Vema“ bi novog vlasnika mogla dobiti za minimalno 1,8 miliona KM. Međutim, ukoliko prva prodaja ne bude uspješna, zakazuje se druga, a i cijena u prodaji opada, tako da ukoliko dođe do druge prodaje, najniža cijena bi iznosila 30% procijenjene vrijednosti, što je oko 1,2 miliona KM, dok u najgorem mogućem scenariju, može doći i do treće, završne sudske prodaje, u kojoj sud ne dopušta cijenu nižu od 10% procijenjene vrijednosti, tako da bi u tom najgorem scenariju za radnike, neko teoretski „Vemu“ mogao kupiti za svega 360.000KM!

Ono što je sigurno jeste da će najkasnije do sredine naredne godine biti poznata sudbina ovog objekta. Preko 100 radnika godinama čekaju na rješenje svog problema. Kako saznaje Visoko.co.ba najozbiljniji eventualni kupac nekadašnjeg simbola Visokog je firma Suša Commerce.

Uslučaju KTK Visoko i Fabrike krupne kože, kako saznaje Visoko.co.ba najozbiljniji kupac je Kotex iz Tešnja. Poslije privatizacije nekoliko pogona u 2014.godini koje je kupila Grupacija Prevent uz preuzimanje dijela uposlenika i tako došla u posjed izvanredne imovine za proširenje svojih poslovnih aktivnosti u najvećoj Slobodnoj zoni u Bosni i Hercegovini, saznajemo da je na adresu KTK Visoko i Federalne agencije za privatizaciju stiglo i pismo namjere iz Kotexa. Visoko.coba iz izvora bliskih menagmentu KTK Visoko saznaje da u ovom mjesecu započinju ozbiljni pregovori o privatizaciji Fabrike krupne kože i pripadajuće joj infrastrukture. što podrazumijeva elektroenergetsku, vodovodnu i saobraćajnu infrastrukturu čime bi proces privatizacije KTK Visoko u interesu svih bio nastavljen u ovom slučaju bez Preventa.