Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dabogda zaratilo

jasmin mujanovic1Ulazimo i u dvadesetu postratnu godinu u kojoj govorimo kako je godina iza nas gora, teža, od prethodne. Logično prosuđujući, godina iza nas, dakle, posljednja, je i najgora od svih. Vođen istom tom logikom, oči mi bode zaključak koji se sam nameće, što i jeste smisao koji Logiku svrstava u naučnu disciplinu, a glasi da su nam godine rata bile, zapravo, i najbolje godine. Svaka naredn, postratna, teža je od prethodne. I tako dvadeset godina. Njemačka, srušena do temelja npr. Berlin, dvadeset godina poslije rata, postala je zemlja u koju su gastarbajteri nahrlili sa svih strana Svijeta.

Bosna dvadeset godina poslije rata predstavlja zemlju iz koje svi žele pobjeći na bilo koju stranu Svijeta. Ali, oni su imali Maršala da im pravi planove. Mi smo imali Maršala koji je palijom pravio i čuvao bratstvo i jedinstvo kao Plan. Od Nacista Nijemci stigoše do prvaka socijalne pravde i demokratije. Za bosanske prvake, Alije, Tihiće, Lagumdžije, Silajdžiće, Izetbegoviće, Radončiće, Narod, ni danas ne možeš reći šta su? Niti nacisti, niti demokrate, ni nacionalist, ni socijalisti, nit koji kurčevi. Krasi ih sve zajedno, samo jedna osobina, LOPOVI.. Ni jedno više poređenje nije potrebno da se shvati jedini mogući zaključak logičkog smisla. To je da smo mi onda GLUPI! Narod.

A, život neumitno guta svoje sekunde, sate, dane, godine.. Vrijeme. Prolazi.Prolazi i prolazi.. Tako mi vremena !! ”Svak je kovač svoje sreće” kaže narodna krilatica. Meni osobno draga iz sasvim drugih razloga, ne zbog smisla i poruke koju odaje. Jer nije tačna. Ne može ni biti tačna kad ju je narod smislio. Kad je narod nešto dobro smislio? Nikad! Sve su Pojedinci. Umovi. Pa nije narod nacrtao ‘Mona Lizu’, ili napisao Devetu simfoniju, izmislio struju.. pa nije narod osmislio Treći Reich.. nije narod bacio bombu na Hirošimu, nije se narod penjao na Mjesec.. itd. Sva Velika Djela stvar su Pojedinca. Slijedeć Logiku zaključujem, da su narodne umotvorine Kurčevače za šire narodne mase. PaoloKueljovske. Nadalje, jeste svako Kovač svoje sreće. Ali, život nije svakom dao čekić u ruke, nekom je dao i nakovanj! A i to je pribor Kovača.. Nepravedno.. Kao i mnogo toga oko nas… No,

Kako zaključiti priču? Novogodišnjom porukom, željom, čestitkom..?? Eh, sada, ako bi koristio Logiku, poruka bi glasila: DABOGDA ZARATILO ! Skoro isto zvuči i želja: dabogda se nikad ne ponovila godina iza nas. Može i u pluralu godinE. Logične su obe !
Jer, ovdje si SRETAN ako imaš ČISTU SAVJEST, ili ako ju uopće NEMAŠ.

Sellam Alejkum !