Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Inzko: Kritike na račun pet kantona među kojima je i ZDK

inzkoVisoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, u četvrtak se pismom obratio članovima kantonalnih skupština u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu kako bi se osiguralo da skupštine u ovim kantonima izaberu delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, saopćeno je iz OHR-a, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

U svom pismu, visoki predstavnik je podsjetio pet kantonalnih skupština na obavezu koju imaju prema odredbama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, te upozorio da je predviđeni rok istekao i da nisu ispoštovali obavezu izbora delegata iz svojih kantonalnih skupština.

Visoki predstavnik je pozvao kantonalne skupštine da ispune svoju obavezu i izaberu delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije bez daljnjeg odlaganja.

– Podrazumijeva se da sve dok se ne formiraju Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ovi nivoi neće moći usvojiti reformske mjere potrebne da se riješe ozbiljni socijalni i ekonomski problemi ove zemlje – upozorio je visoki predstavnik u svom pismu.

Visoki predstavnik također je pohvalio Centralnu izbornu komisiju BiH i izrazio podršku toj instituciji za napore koje je uložila u rješavanje ovog pitanja, navodi se u saopćenju OHR, prenosi NAP.