Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Preventa tvrde da otpad ne deponuju već se isti pretvara u korisni proizvod

prevent vrece otpadVrlo često pišemo i aktueliziramo pitanje visočkog otpada kojeg proizvode u najvećoj mjeri privatnici moji se bave mesarskom industrijom i naravno Prevent. Razlog zašto toliko pažnje posvećujemo ovoj temi je vrlo jednostavan, a to je da ne postoji sistemsko rješenje ovog problema, dok sa druge strane sve više Visočana oboljeva od bolesti koje i nisu bile karakteristične za naše područje ranije. Tu se pozivamo na jasne statističke podatke iz ministarstva zdravstva ZDK.

Nedavno smo ukazivali na mogući problem povrata 17 tona Preventovog otpada sa Pala koji je prema nekim izvorima već u Visokom. Istražujući tu mogućnost došli smo u posjed fotografije koja prikazuje stotine vreća sa organskim otpadom koji se nalazi u krugu Preventa, tačnije u dijelu zemljišta koje od jula ove godine pripada Preventu, nakon što je privatizovano, a ranije je bilo u vlasništvu KTK i kao takvo iznajmljivano JKP Gradska Groblja.

I ranije je ova lokacija bila problematična sa otpadom čak i u vrijeme dok je bila u vlasništvu KTK, obzirom da je Prevent tu često odlagao otpad prije odvoza iz Visokog. U međuvremenu smo saznali da ovaj otpad nema nikakve veze sa onim koji je vraćen sa Pala, a zatražili smo i zvaničan stav Preventa po ovom pitanju i dobili slijedeći odgovor:

“Sve aktivnosti koje se trenutno sprovode se odnose isključivo na implementaciju projekta prerade otpada u korisni proizvod u duhu Zero waste strategije i cirkularne ekonomije za koju vjerujemo da je budućnost kojoj ćemo se svi okrenuti. Na ovaj način, otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima ove kompanije, sveden je na minimum.

Analize i testovi otpada koji nastaje u našim proizvodnim pogonima, pokazale su visok sadržaj masnoće što je dovelo do zaključka da se radi o energetski vrijednom materijalu tako da se danas iz velikog dijela otpada koji nastaje u Prevent Leather-u proizvode alternativna goriva. Iz dijela otpada pod nazivom mesina proizvodi se tehničko ulje koje je osnova za proizvodnju biodizela. Čvrsti ostatak ove prerade, uz određene predtretmane, koristi se za proizvodnju alternativnog goriva. 

Prevent Leather ne deponuje otpad već se isti pretvara u korisni proizvod. Metode prerade kožarskog otpada u energetski prozvod, zatim želatin te proizvodnja đubriva su uobičajene i svjetski priznate metode za tretman i iskorištenje ove vrste otpada.”