Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta je to tru(h)lo u zemlji visočkoj

sport-krizaNakon posljednjeg odlaska rukometaša Mimić Mirze u Finsku, te od 1. januara  2015. jednog od najperspektivnijih sportista BiH, Lončar  Vladana u Mađarsku, da li se neko zapitao: ZAŠTO SPORTISTI NAPUŠTAJU VISOKO?

Ubrzo bi Vijeće trebalo razmatrati Izvještaj o stanju sporta u 2013. g. (?!),  a sama činjenica da će Izvještaj biti na dnevnom redu u decembru 2014. ili u 2015. daje odgovor kolika je briga o njemu.

Iako je Izvještaj najbolji do sada, on je neadvekatan trenutku istine i pravog stanja. Između ostaloga, ne spominje se u njemu da je preko trideset najboljih visočkih mladih sportista napustilo Visoko?! Grad koji i praktično nema sporta (ako ne svi, onda je većina klubova na nivou rekreativnih aktivnosti),  ma praktično pred gašenjem nekoliko udruženja, a posljednji primjer su seniorke Ženskog rukometnog kluba Bosna.

Budimo konkretni i evo  spiska visočkih sportista koji su pobjegli iz našega grada.

RUKOMET: Halilbegović Faruk (Poljska), Vražalić Faruk (Njemačka), Čakić Amir (Izrael), Selimović Aid (Francuska), Alihodžić Irhad (Katar), Maslo Uzeir (Švedska), Mimić Mirza (Finska), Lončar  Vladan (Mađarska), Hasagić Salim (Turska), Ahić Armin (Švicarska), Hurem Mirza (vratio se iz Iraka), Tatar Edin ( Katar, pa  Vogošća), Omanović Emir (Vogošća), Vranac Tarik (Sarajevo),  trener Skopljak Senad  (Vogošća), trener Antović Zdenko (napustio Zenicu)…

NOGOMET: Hodžić Adnan (Austrija), Cana Denis (Češka), Džafić Adnan (Češka), trener Kulović Faruk (Sudan), trener Ištuk Ivo (vratio se iz Austrije), treneri-instruktori Genjac Alem i Džafić Mirza (Katar), Bukvić Semir (Poljska,) Agić Harun (Sarajevo), Kalem  Malik (Sarajevo).

KOŠARKA: Nermin i Nedim Buza (Sarajevo), Haris Genjac (Zenica), Faruk Kukić (Zenica), Marko Batina (Slovačka)….

Nabrojali  smo  samo tri kolektivna sporta, a vjerovatno Visočana u svijetu ima i više.

Istina da je nekolicina njih davno prevazišla visočke prilike svojim kvalitetima, ali mnogi su mogli ostati u Visokom da ima  razumijevanja i znanja.