Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uhapšeno 11 pripadnika selefijskog pokreta u akciji “Damask”

damask 2Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros, na širem području BiH, aktivnosti u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask” u kojoj je 11 osoba lišeno slobode.

Radi se o osobama inicijala F.H. (1957.), M.T. (1958.), K.O. (1982.), E.L. (1975.), B.T. (1973.), S.I. (1986.), S.K. (1979.), H.G. (1973.), R.I. (1953.), S.H. (1986.) i A.M. (1978.).

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kazala je novinarima da su u toj akciji pretreseni objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica radi pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

“Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi s krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”, kazala je.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu s finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Iz SIPA-e navode da od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta.

Jozić je novinarima kazala da su nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju.

Po njenim riječima akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

U sjedištu SIPA-e formiran je, kaže ona, operativni štab akcije koji koordinira cjelokupne aktivnosti na terenu. U akciji učestvuje više od 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

“Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu”, kazala je. 

Danas su pripadnici SIPA-e prvi put koristili taktičke uniforme 5.11. koje je u prethodnom periodu donirala vlada SAD-a putem programa ICITAP-a i Ambasade SAD-a u BiH.

federalna.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH