Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Apsolutni pobjednik Općih izbora u Visokom je MZ Poriječani

ganic m ganic a genjacKada su se smirile strasti, zanosi i kalkulacije možemo s pravom konstatovati da su nakon Općih izbora u Visokom sve stranke pobjednici. Krenimo redom. Recimo, OO SDA Visoko može reći da je pobjednik. Bakir Izetbegović je predsjednik, Mirza Ganić je ušao u Federalni parlament, Senad Karavdić je u Skupštini ZDK. Pojedinačno na tri nivoa SDA je osim za predsjedništvo dobila najviše glasova.

Također i SBB može reći da je pobjednik izbora u Visokom. Fahudin Radončić je za 1.500 glasova ispred Izetbegovića, OO SBB-a nije imao svog kandidata za Državni parlament, ali su lobirali za nosioca liste i predsjednika KO SBB ZDK Mirsada Isakovića koji je ostvario mandat. U Skupštini ZDK naredne 4 godine bit će Meldina Ugarak i predsjednik OO SBB-a Visoko Kemal Mušinbegović, sasvim dovoljno da se osjećaju pobjednicima.

Refik Kurgaš nije ostvario mandat u Federalni parlament, ali OO A-SDA ima puno pravo da se osjeća pobjednikom izbora. Prije četiri godine bili su na razini ovih bezveznih stranaka koje prodaju biračke odbore. Nakon ovih izbora dobili su dva mjesta u Skupštini ZDK i to oba iz Visokog. Sa Amirom Ganićem i Mufidom Bečarevićem ozbiljan su i poželjan koalicioni partner i trenutno meta poziva za podršku pojedincima na putu ka Domu naroda.

Gubitnik na Državnom nivou SDP u Visokom na lokalnom nivou nema razloga da bude nezadovoljan. Ostvarili su bolji rezultat nego 2010.godine kada su bili apsolutni pobjednici. Nakon ovih izbora Jasmina Zubić je u direktno osvojenom mandatu postala poslanik u Federalnom parlamentu.

Prvi puta na izborima visočki DF je dao odličn rezultat, imali su jednog jedinog kandidata ili preciznije kandidatkinju za Skupštinu ZDK. Lejla Imamović je bila na broju 11 liste DF-a, a završila je kao treća i bit će jedna od 5 DF poslanika u Skupštini ZDK, odličan uspjeh i razlog da se i oni na neki način osjećaju pobjednicima.

Predsjednik BPS-a i političar sa najdužim stažom u odnosu na ostale predsjednike lokalnih stranaka, Senad Trako također će biti poslanik u Skupštini ZDK. Prije četiri godine ova stranka je također imala jednog poslanika dr.Haruna Drljevića iz Zenice, međutim na ovim izborima sa pozicije broj 4 Trako je preskočio sve ostale, tako da i visočki BPS ima razloga da bude zadovoljan.

Na osnovu ovih pokazatelja, a u kontekstu nakaradnog izbornog zakona u kojem mandat ostvari Senad Trako (BPS) sa 701 osvojenim glasom, dok Mirza Omanović (SDA) sa osvojenih 2889 glasova nije ni blizu mandata, ili recimo Refik Kurgaš (A-SDA) sa 3539 osvojenih glasova za Federalni parlament ne osvoji mandat, dok u istoj izbornoj jedinici 6, Jasmina Zubić (SDP) sa osvojenih 1822 glasova dobije mandat. U takvoj situaciji zaključak je samo jedan i sam se nameće kao fakt. Apsolutni pobjednik izbora u Visokom je MZ Poriječani! Evo i zašto:

Za mjesto bošnjačkog člana predsjedništva pobjednik je Bakir Izetbegović. Isti kandidat je pobijedio i u Poriječanima sa osvojenih 124 glasa za 14 više od Fahrudina Radončića.

Za Državni parlament prošao je Halid Genjac (SDA), istina sa kompezacijske liste, ali je prošao. A Halid Genjac je porijeklom iz Poriječana.

Za Federalni Parlament mandat je ubjedljivo osvojio Mirza Ganić (SDA), koji je također iz Poriječana.

Za Skupštinu ZDK sa najviše osvojenih glasova unutar svoje stranke prošao je Amir Ganić (A-SDA), također iz Poriječana.

Tako da bi preporuka i model izborne kampanje za sve naredne izbore, kako Opće tako i lokalne, trebao da bude model preuzet iz discipliniranosti glasača ove Mjesne zajednice jer se pokazao ispravnim.