Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naš primitivan odnos prema visočkoj prošlosti i herojima tog vremena

park biste 6Naš odnos prema našoj prošlosti i prema spomenicima te prošlosti mnogo govori i o nama kakvi smo to danas. Visoko ne poštuje svoju prošlost, to se vidi u odnosu svih nas, ne samo vlasti prema spomenicima prošlih vremena, počev od Kulina bana, preko Tvrtka I Kotromanića, heroja I i II svjetskog rata pa sve do heroja posljednjeg rata koji su životima i dijelovima tijela borili se za ono što se danas zove Visoko. Naravno, tu su i potomci onih koji bi trebalio da se stide političke i društvene uloge svojih predaka, ali njihov odnos nam je i razumljiv, oni bi najviše voljeli da se prošlost može izbrisati kao na tastaturi sa “Shift Delete”.

park biste 8U Gradskom parku, u samom centru Visokog, zabilježili smo ostatke spomenika koji su porušeni i oskrnavljeni i to vjerovatno od strane onih koji pojma nemaju zašto su i spomen na što su srušili i oskrnavili. Starije generacije Visočana sa velikim ponosom i poštovanjem su odlazili u Gradski park na “Spomen kosturnicu” iza koje su se nalazile biste narodnih heroja iz prošlog rata. Danas te biste ili bolje rečeno njihovi ostaci izgledaju jadno i otužno. Nekada su bile tri, a danas ih je polomljenih samo dvije.

dzudzo mehmed

Na granici sa Hotelom, uz ogradu, bile su četiri biste. Bile su to biste onih ljudi  koji su formirali 1940. ćeliju KPJ u Visokom: Džudžo Mehmed- Meho, Meho Patak, Balorda Janko i Himzo Salihbegović. Biste je napravio kipar Milanović Ranko (predavao likovnu kulturu u OŠ na Kraljevcu). Njegova kuća je bila sa ateljeom iza Pravoslavne crkve. Inače, autor je fontane u centru grada i one nekadašnje na Kraljevcu – koje  nema kao i biste Izeta Kurtalića koja je u OŠ na Kraljevcu.

Brzo zaboravljamo nekadašnja obilježja Visokog koja je nakada bilo društveno-politički mudro obilaziti i diviti se ideji za koju su pali oni kojima su biste napravljene, ali naš današnji odnos prema tim ljudima ideji za koju su se borili i spomenicima napravljenim u njihovu čast, jasnu poruku šalje današnjim generacijama i onima koji tek dolaze kako da se ponašaju prema ideji Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali živote.

brk janko 1

himzo salihovic biografijajanko balorda biografijapark biste 1park biste 2park biste 3park biste 4park biste 5park biste 7park biste 9