Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Birački odbori su spremni, operacija izborne krađe može da počne

biracki odbori SmallOčajnički žele vlast, po svaku cijenu, ne biraju sredstva, učinit će sve za svaki mogući glas, a sve to podrazumijeva i pokušaj izborne krađe, kao jedne od najsigurnijih metoda. Matice i Radilice, nekakvi “grozdovi” ili glasovi za 100KM samo su preduslovi za efikasan i diskretan plan dobijanja sigurnih glasova. Birački odbori su spremni, znamo i koliko koje biračko mjesto sa sobom nosi potencijalnih glasača, bolje od običnog naroda to znaju manipulatori izbornog inžinjeringa spremni na svaki izazov, s tim da će im sada biti malo teže, nisu više jedini koji kontaju fol i suštinu prevare, tako da na ovim izborima možemo očekivati svega i svačega na biračkim mjestima.

Sad nam je možda malo i jasnije zašto se i Zekija Omerbegović povukla sa mjesta predsjednice OIK-a iako je bila izabrana na novi mandat. Mjesto predsjednika OIK-a u slučaju izbora je ključna uloga u kontroli regularnosti toka izbora sve do slanja vreća sa glasovima u Zetru u Sarajevo.

Šta je suština?

Da ne idemo previše daleko, jer ako znamo da i oni koji su kandidovani baš najbolje ne razumiju razliku između Lokalnih i Općih izbora, a samim tim i razliku oko tri nivoa vlasti, da ne kažemo i predsjedništva. U Visokom se za ove izbore prijavilo 19 političkih subjekata, što je za 13 političkih subjekata više od onih koji trenutno čine zakonodavnu vlast u Visokom. Izuzmemo li tu dvije ili tri stranke koje sa realnim ambicijama časno ulaze u ove izbore da pokušaju da naprave neki rezultat preostalih desetak političkih subjekata u Visokom su “lauferi” i oni nemaju šta da traže u ozbiljnoj političkoj priči i raspodjeli glasova i vlasti.

A tu dolazimo i do suštine. Zašto se onda takve stranke uopšte prijavljuju za izbore u Visokom? Odgovor je jednostavan, politički trguju i “rasprodaju” svoja mjesta u biračkim odborima ili trguju za neke druge gradove gdje stranke koje u Visokom nešto znače u tim drugim gradovima ne znače ništa.

A zbog čega je to važno i bitno?

Odgovor je vrlo jednostavan. Ako je neka politička stranka u Visokom, spremna na izborne marifetluke, krađe i podmićivanja, a ima ih takvih, onda ona ide da “kupi” članove biračkih odbora stranaka koje u Visokom ne znače ništa, kao i mjesta u biračkim odborima hinjavaca i domaćih izdajnika koji su svjesno sa tom namjerom i ušli u izbore da zarade po 100KM za jedno biračko mjesto. Kad se to odradi, kompezira i plati, onda se ide na realizaciju plana u kojem se stranke spremne na izbornu prevaru trude da na određenim biračkim mjestima sastave i ukomponuju člana OIK-a lojalnog svojoj stranci, da tu ima člana svoje stranke i eventualno mjesta koja su kupili i na koja postavljaju svoje lojalne ljude. Ne isplati im se praviti prevaru na izbornim mjestima gdje nema mnogu registrovanih birača. ide se na biračka mjesta koja su isplativa za uloženi novac namjenjen za krađu glasova. Konkretno, recimo najbolje je pokušati tako posložiti stvari na biračkom mjestu u B.Mahali, jer tu ima 988 registrovanih birača i tu se isplati pokušati nešto ukrasti.

Ko su lojalni ljudi?

Nema svako priliku da pogleda kompletirane spiskove Biračkih odbora, ali svaka stranka je dobila primjerak raspodjele. Detaljnom analizom i pregledom biračkih mjesta i imena na tim mjestima, odnosno uvidom u ime koje stranke je neko postavljen u Birački odbor, moraš biti talentovano glup da ne skontaš i uvidiš koja stranka je kupila mjesta od kojih stranaka. Jer na te pozicije obično se postavljaju oni koji rade u firmama istaknutijih članova stranke, rodbina, bliski prijatelji ili aktivni članovi neke druge stranke. Pa tako možete vidjeti muževe i žene uposlenika nekih firmi čiji su vlasnici i predsjednici nekih stranaka u Visokom, možete vidjeti nekadašnje kandidate sa prošlih izbora neke stranke koji su i danas članovi te stranke ali se nalaze u Biračkom odboru kao član neke potpuno druge stranke. Ima velikih muslimana koji se balaze u Biračkim odborima kao članovi HDZ-a, SDS-a, HDZ 1990 i drugih nebošnjačkih stranaka. Sve su to jeftini folovi za one koji razumiju izbore i izborna pravila igre, ali za običnog glasača to je višak informacija, on ide da glasa u ubjeđenju da su to poštene stvari i da će pobijediti onaj ko dobije najviše glasova, ne sumnjajući u to da će mu tamo neki potplaćeni kreten i ljudska hulja glasački listić učiniti nevažećim ukoliko nije glasao kako to od njega očekuje “predsjednik” koji je debila instalirao u Birački odbor, a on to sve radi kako bi se dodvorio svom “predsjedniku” ili protiv svoje volje, ali iz straha za svoje radno mjesto u njegovoj firmi koja živi od poticaja stranke.

Međutim, u svemu tome ima jedna druga i dobra stvar po pitanju ove vrste pokušaja krađe glasova. Na ovim izborima svaka ozbiljnija stranka u Visokom pripremila se za ovu vrstu prevare, svi su imali mjesecima unatrag treninge za svoje posmatrače.

Čast izuzecima, ali naša poruka onima koji su u Biračkim odborima, a koje su “dresirali” kako da pokušaju da kradu glasove je sljedeća: Vjerujemo da vam od silnih priča i metoda kako da pokušate u ime stranke, za tuđi interes, napraviti neki marifetluk i napraviti izbornu krađu, nisu rekli jednu jako važnu i bitnu stvar. A to je da se za takav vid nečasnog ponašanja krivično odgovara ukoliko se utvrdi odgovornost i krivnja, a ta referenca i etiketa koja se nosi do kraja života vam ne treba u biografiji.