Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Donatori obišli izgradnju Islamskog centra u Maurovićima kod Visokog

maurovici islamski centarDžemat Maurovići, nalazi se desetak kilometara od Visokog, u skolopu kojega je i poznati, u ratu započeti a još ne dovršeni, visočki aerodrom Paljike. Džemat broji oko 250 aktivnih članova Islamske zajednice i prednjači u realizaciji zacrtanih planova poboljšanja uslova i djelovanja na ovom području.

Vrijedne džematlije sa hadži Salihom Valjevcem na čelu i imamom ovog džemata hadži Seadom ef. Goralijom prepoznali su potrebu unapređenja uslova rada a to postižu i kroz realizaciju pilot projekta MIZ Visoko. Vrijedne džematlije voćem su zasadili slobodne poljoprivredne površine, zasadili su i 100 stabala šljive a potom i insalirali plastenik za uzgoj plasteničkih proizvoda. Lijepa je to prilika za djecu i omladinu koji pohađaju mektebsku nastavu da u slobodnom vremenu nauče kroz praktične primjere kako se vrši zasad, uzgoj i berba ovih proizvoda. Učenici mektebske nastave pored obrazovnog segmenta imaju i edukativni što rezultira smanjenjem mogućnosti da isti svoje vrijeme provode nekorisnim aktivnostima.

U toku svakodnevnih okupljanja džematlija ukazala se i potreba za izgradnjom modernog islamskog centra, objekta koji će ponuditi više mogućnosti za okupljanje i korisne dogovore ovih vrijednih ljudi.

Vlastitim sredstvima započeta gradnja višenamjenskog Islamskog centra vrlo brzo je prepoznata i od donatora koji su svojim iznosima uveliko pomogli u gradnji objekta. Važan dio koji će svakako poboljšati mektebsku nastavu je i savremeni kabinet za mektebsku nastavu koju su do sad izvodili u džamijskim prostorijama.

Priliku da se obrati mještanima i vrijednim donatorima iskoristio je mjesni imama Sead ef. Goralija. “Poštovani građani i cijenjeni musafiri, molim dragog Boga da vas nagradi za vaš trud i doprinos jačanju ovog džemata, posebno u ovim danima kada počinje nova vjeronaučna godina na prilici da uskoro naša djeca mogu nastavu obavljati u savremenim prostorijama“, između ostalog je kazao Goralija.

Predsjednik džamijskog odbora Salih Valjevac u izjavi za naš list izjavio je kako su obilaskom radova željeli upoznati donatore s aktivnostima koje provode na izgradnji objekta, te između ostalog rekao: “Upravo u ovom danu sredstvima svih vas ugrađena je stolarija na prizemlju ovog centra i nadamo se uz Božiju pomoć da ćemo ove uslove iskoristiti za instaliranje elektroinstalacija i druge građevinske radove koji se mogu izvoditi u zatvorenim prostorima“, izjavio je za Novo vrijeme Valjevac.

Novo vrijeme/Visoko.co.ba