Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Naivnim glasanjem prije četiri godine samo smo ostvarili jedno direktno mjesto u Skupštini ZDK

kantoni1Na predstojećim Općim izborima pored toga što ćemo glasati za predsjednika države, poslanike u Državnom i Federalnom parlamentu imat ćemo priliko da biramo i 35 poslanika u Skupštini ZDK. Na izborima prije četiri godine jedini visočki kandidat kojeg smo direktno izabrali bila je Meldina Ugarak (SBB) koja je sa 1.786 glasova završila kao treća po ukupnom broju glasova, a njenoj stranci na osnovu izbornog rezultata pripalo je pet mandata. Kasnijim imenovanjem Brnadete Galijašević na mjesto ministrice u Vladi ZDK kao naredni sa liste SDA mandat je ostvario i Senad Karavdić koji se našao na 11 mjestu po ukupnom broju osvojenih glasova, dobio je 3.140 glasova. Ukupni pobjednik po broju glasova za Skupštinu ZDK i nekadašnji premijer ZDK Miralem Galijašević je također kasnije odustao od svog mandata, a kao 12 sa liste SDA po broju osvojenih glasova mandat je ostvario i Mirza Ganić – 3.099 glasova. Ganić se na ovim izborima pojavljuje kao SDA nosilac liste za Federalni parlament naše izborne jedinice.

Zeničko-dobojski kanton zajedno sa Tuzlanskim i Kantonom Sarajevo ima najviše poslaničkih mjesta u svojim Skupštinama. Poslanike u Skupšinu ZDK biraju svi birači iz 12 gradova u ZDK. Skupština ZDK broji 35 poslaničkih mjesta za koja glasa potencijalnih 326.397 registrovanih birača u ZDK. Trenutno, a na osnovu rezultata sa prošlih izbora na ovom nivou vlasti predstavnike imaju SDP (10), SDA (10), SBB (5), SBiH (4), NSRZB (3), HDZ (2), BPS (1). Na prošlim izborima kada je u pitanju ovaj nivo vlasti Visočani su najviše glasova dali SDA – 4.814, dok je drugoplasirani SDP u Visokom za Skupštinu ZDK dobio 3.970 glasova. Konačnim zbirom ove dvije stranke su osvojile više od polovine poslaničkih mjesta, ukupno 20. Interesantno je recimo da SDA na nivou Federacije nije pobijedila niti u jednom kantonu. U konačnici u svih 10 kanntona SDA je dobila ukupno 55 poslaničkih mjesta što je za 19 mjesta manje nego četiri godine ranije.

Za razliku od SDA pobjednik prošlih izbora SDP kada su u pitanju Skupštine kantona na nivou Federacije pobijedio je u pet kantona, USK (8), TK (13), ZDK (10), BPK (7), KS (10). Visočki simpatizeri socijaldemokrati najdirektnije su svojim naivnim glasanjem koje su dali SDP-u ZDK sa 3.970 glasova u Skupštinu ZDK poslali kandidate SDP-a iz drugih gradova i sa drugih listi.Na nivou svih deset kantona SDP BiH je ukupni pobjednik i dao je najviše poslanika, njih 61 što je za 18 više nego su imali u ranijem sazivu.

U nadi da ćemo ovaj puta drugačije i “Visočki” podsjetimo se u najkraćem i šta su to nadležnosti Skupštine ZDK. U Članu 39. Ustava ZDK precizirano je šta su nadležnosti Skupštine kantona:

SKUPŠTINA:

a) usvaja Ustav Kantona,

b) bira i smjenjuje predsjednika,

c) bira predsjedavajućeg i druge funkcionere Skupštine,

d) potvrđuje imenovanje Vlade Kantona,

e) bira delegate Kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije iz svojih redova, u skladu sa Ustavom Federacije,

f) bira sudije kantonalnih sudova,

g) utvrđuje nadležnost kantonalnih i općinskih sudova, u skladu sa federalnim zakonima,

h) donosi zakone i ostale propise za izvršavanje kantonalnih nadležnosti,

i) usvaja budžet Kantona i donosi zakone o oporezivanju i na druge načine osigurava potrebno finansiranje,

j) odobrava zaključivanje međunarodnih sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama, uz saglasnost zakonodavnog tijela Federacije, u skladu sa Ustavom Federacije,

k) razmatra izvještaje ombudsmena,

l) provodi istrage i u tu svrhu može zahtijevati svjedočenja, dokaze i dokumenata, ne ulazeći u nadležnosti sudske vlasti,

m) donosi Poslovnik Skupštine,

n) vrši i druge nadležnosti koje su joj povjerene.