Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočka istina, nekad pa do danas

setalisteOvih dana se dočeka “Dan općine Visoko” i tom prilikom grad dobi nastavak šetališta, ne iznenada stvoren, nego privremeno dovršen po staroj ideji. Popularna Silicija nije u potpunosti zadovoljila namjenu, šetalište, jer je pripalo drugoj strukturi stanovništva kojoj nije trebala. Nastavak izgradnje je donio nešto drugo, sanaciju toka kraljevačkog potoka i odstranjivanje smrada kanalizacije velikog naselja iznad toka Fojnice. Da li je to dobro ili loše urađeno bilo je jasno 30-08-2014. predvečer. Nije urađeno kako je trebalo. Obilazeći novoizgrađeni dio šetališta od betonskog mosta do ušća kraljevačkog potoka u Fojnicu bio sam iznenađen kao i veća grupa građana, smradom koji se iznenada pojavio. U rijeku se izlila velika količina kemikalija veoma jakog, neugodnog, mirisa. Mravlja kiselina i još kojekakvi mirisi od “nekog” tehnološkog procesa, dobro poznatog, našim sugrađanima, pokazavši, na kraju da uvijek postoje projekti koji se izvedu kao revolucionarni, a u stvari su  greška velike cijene i male koristi. Dokle će to trajati zavisi od mnogo ćega. Ovoga puta ostavimo kritiku koju treba provesti zaduženi organ, a mi pomenimo nešto lijepo i opravdano.

Novi dio šetališta predstavlja umjetnički nadahnut prostor koji je prije otvaranja privukao dosta posjetilaca. 3D podloga predstavlja interesantan prostor koji govori nešto što nismo bili spremni da shvatimo, pa napominjem detalje koji su poznati hiljadama godina.

U knjizi Okolište 1 – 2 izdatoj 2013.g. nakon završenih arheoloških istraživanja od strane Univerziteta Kiel, naš sugrađanin Ilhan Dervović je dobio primjerak knjiga kao aktivni učesnik istraživanja i izgleda jedini zasluženi učesnik, istraživač iz našega grada.

U svakom slučaju predivno. Ovo dolje je iznenađenje. Ko je i kada izmislio navedeni ukras?

Doba neolita, a nalaz je iz Okolišta. Znači da u našim genima obitava ukus prema ukrasu koji i danas čini iznimnu ljepotu staru oko 7.000 godina. Lično sam bio iznenađen detaljom pa sam odlučio da prezentiram istovjetnost detalja ostalim koji vjeruju isključivo istini. Snaga istraživanja se svodi na materijalnu sličnost, a ne, pričam ti priču. I šta reći na kraju?! U Visokom postoji samo jedna istina, a to je ona koja se može potkrijepiti. Evo je. Ostale ne postoje jer su nedokazive samo pričom.

okoliste knjiga ilustracija

Čestitka onome kome je palo na um da se ove godine, u povodu proslave Dana općine Visoko nagrade ljudi koji su u Visokom izvršili epohalna otkrića i koji su stvarni nosioci Povelje grada, a ne kao neki koji su to postali bez ikakve opravdanosti u vrijeme kad nije bilo nikakvih razloga za nagradu. Ko dodjeljuje nagrade ima pravo i da ih povuče. Vidjez ćemo šta će biti na kraju.