Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odigrana predstava “Priča o Ahmedu i Vesni”

Ahmed i Vesna naslov visoko.co.ba

U sklopu kampanje “Idemo u školu”, koja je provedena u Visokom i Kaknju, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti upisivanja djece romske nacionalne manjine u osnovni obrazovni sistem danas je, nakon zabavnog programa i manifestacije “Igre bez granica”, u Gradskom kinu Visoko odigrana predstava “Priča o Ahmedu i Vesni”, čiju režiju potpisuje Mirza Mušija.

Predstava opisuje dvije komšijske, romske porodice, koje paralelno prolaze kroz život boreći se da svojoj djeci priušte ono što oni nisu mogli da imaju – osnovno obrazovanje. Uistinu tužna drama, koja prikazuje kako se ipak uz jaku volju i pored svih loših uticaja može postići željeno te kako u nastojanju da se izvuče najbolje iz čovjeka dolazi do raznih neprilika, koje na kraju pobjeđuju samo istrajni, izmamila je nebrojene uzdahe publike koja je prisustvovala ovoj kratkoj, poučnoj predstavi.
U samoj izvedbi predstave učestvovala su djeca romske nacionalne manjine, koja su uz pomoć starijih kolega, uspjeli da prikažu tešku situaciju njihove populacije, te borbu kroz koju svakodnevno prolaze.

Sve ove aktivnosti provedene danas su održane u organizaciji World Vision Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Centrom za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja i Udruženjem omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” iz Visokog, u sklopu kammpanje idemo u školu, koju su pored organizatora podržali još i Općina Kakanj, Općina Visoko, JU Dom kulture Kakanj i Gradsko kino Visoko.

 

Ostatak fotografija sa ovog događaja možete pogledati na našoj facebook stranici: https://facebook.com/visokocoba