Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predloženi rebalans je poguban!

mirza ganic skupstina zdk1Vlada sa SDP-om na čelu, ustvari, nema nikakve, a kamoli konzistentne ekonomske politike, čime je Zeničko-dobojski kanton doveden u stanje kada se, u osnovi nepovoljan kredit, čini kao jedini spas, izjavio je jučer na pres-konferenciji u Zenici Mirza Ganić, poslanik SDA u kantonalnoj Skupštini. On je dodao kako ne treba sumnjati da su uslovi tog kredita nepovoljni i da će “njegova realizacija, ukoliko uopće bude i moguća zbog kršenja zakonskih propisa, biti dramatično sa trajnim posljedicama na socijalni i ekonomski sektor čak i u ideološkom smislu jer nema jasne vizije gdje će se kreditna sredstva trošiti”.

Sutra je zakazana 60. sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj prva tačka dnevnog reda govori o izmjeni i dopuni kantonalnog budžeta za 2014. godinu. To je bio povod da svoje mišljenje o tome daju zastupnici ove stranke.

– Na hitnoj sjednici Skupštine Vlada s SDP-om na čelu predložila je zaključak da se posegne za odobravanjem prekoračenja po tekućem računu i kreditnim zaduženjem. Tada sam pokušao javnosti objasniti da Vlada koja trenutno ima deficit 70 miliona, nevraćena namjenska sredstva koja su također deficit, jer su potrošena za saniranje deficita, a ne za izgradnju vodovoda, kanalizacija, zaštite unapređenja šuma, zaštitu okoliša i razvoj infrastrukture u privredi, nije Vlada kojoj se vjeruje, istakao je Ganić.            

Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Skupštini ZDK-a, naglasio je kako je budžet krajnji izraz politike, a politika SDP-a, gledano kroz predloženi rebalans, tvrdi, pogubna je za građane ZDK-a. Prema njegovim riječima, SDP i njihovi kadrovi “sve što započnu, ne znaju kako da završe, nemaju jasnu politiku vođenja, odnosno oni ne znaju voditi ni Kanton ni državu”.

Oslobodjenje.ba/Visoko.co.ba