Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Cerić: Nadam se boljoj saradnji sa Turskom

mustafa cericTurski narod je odlučio. Prvi put neposredno birajući predsjednika države, pokazao je da je Recep Tayyip Erdogan zaslužio njihovo povjerenje. Stoga, čestitam predsjedniku Erdoganu, kao i turskom narodu – kaže u čestitci novoizabranom turskom predsjedniku dr. Mustafa Cerić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dr. Cerić također čestita na visokoj demokratskoj kulturi turskog naroda, sa željom da Turska nastavi svoj put očuvanja mira i stabilnosti u regiji i u svijetu.

– Očekujem da se tradicionalno prijateljski odnos između suverene Bosne i Hercegovine i demokratske Turske nastavi u duhu međusobnog poštivanja i saradnje za mir i stabilnost na Balkanu, u Evropi i svijetu – ističe dr. Cerić.

Dodaje da Bosna i Hercegovina, kao nezavisna i suverena država, ima razlog da izrazi svoje zadovoljstvo što Turska napreduje u svom demokratskom razvoju, ekonomskom rastu i sve jačem diplomatskom utjecaju u svijetu.

– Uvjeren sam da će Turska, na čelu sa predsjednikom Tayyipom Erdoganom, kao i do sada podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u različitosti njezinih vjerskih i kulturnih vrijednosti, te ekonomskog interesa. Uvjeren sam, također, da će Turska na čelu sa predsjednikom Erdoganom, iskoristiti svoj utjecaj u Vijeću za provedbu mira (PIC), na putu reformi nužnih za dalji put naše zemlje ka Euro-atlantskim integracijama, posebno za punopravno članstvo države Bosne i Hercegovine u NATO-u – naglašava dr. Cerić.