Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rezultati konferencije o zapošljavanju mladih nakon poplava koje su zadesile BiH

sdp-logo-final-crveniZapošljavanje desetak hiljada nezaposlenih u vrlo kratkom periodu je moguća i realna prilika za mnoge koji traže posao. To je ukratko zaključak konferencije koja je održana u Sarajevu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i Svjetske akademiju umjetnosti i nauka.

Zapošljavanje mladih je prioritet svake vlasti i svih koji donose odluke od pomoći u zapošljavanju. To je prioritet broj jedan u Evropi, a posebno u BiH. Konferencija o zapošljavanju održana je u Sarajevu kao uvod u donatorsku konferenciju kojom će se obezbijediti dio sredstava za saniranje posljedica poplava u BiH.

Da se prirodna katastrofa kakve su bile poplave koje su zadesile BiH može pretvoriti u priliku za otvaranje nekoliko hiljada mjesta radnih, potvrdili su i objasnili dokazani profesori, akademici i stručnjaci iz oblasti ekonomije i zapošljavanja.
Da postoje volja i izvori finasiranja dostupni Bosni i Hercegovini i to su jasno iskazali čelnici međunarodnih organizacija u BiH.

Pored opredijeljenosti da se otvore nova radna mjesta, ukazano je na obavezu promjena u obrazovnom sistemu koji ne prati potrebe na tržištu rada i problem nezaposlenosti čini još većim.

Činjenica je da će saniranje posljedica poplava biti popraćeno i masovnim zapošljavanjem u skorije vrijeme nametnuta je potrebom da se npr. 151 škola obnovi u roku od 60 dana.

Nažalost i za svaku osudu jeste činjenica da na konferenciji osim poslanika SDP BIH nije bio prisutan niti jedan poslanik ni iz jedne političke partije. Da li možda pitanje zaposlenja nije njihov problem?

Strateška grupa za komunikacije