Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema baklave bez Sprindove jufke

sprindSPRIND d.d. (Sarajevska Prehrambena Industrija) obilježila je danas 32 godine poslovanja. Tom prilikom  uručene su zahvalnice i novčane nagrade  radnicama i radnicima za poseban doprinos razvoju kompanije. Nagrade su dobili Hajra Uzunović, Sanela Džuho, Behija Duraković, Jasmin Huruz, Muhamed Bećirović, Dalmir Čardaković, Adnan Alispahić, Mustafa Pribišić, Alija Kurtić, Suad Kartal, Sead Rožajac, Admir Doljančić i Almir Džafić.

Kompanija je osnovana 1982. godine. Danas, sa godišnjom proizvodnjom preko 6.000 tona gotovih proizvoda, predstavlja jednog od najvećih proizvođača prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini. U svojoj osnovnoj djelatnosti SPRIND raspolaže najsavremenijom opremom za proizvodnju svih vrsta hljeba i peciva, polugotovih duboko zamrznutih jela na bazi lisnatog i kvasnog tijesta, jufki, pita, sendviča i slastičarskih proizvoda.

U posljednja četiri mjeseca nakon promjene vlasničke strukture, u kojoj je putem akvizicije AS GROUP preko Klas d.d. Sarajevo postao najveći vlasnik Sprinda, investirano je u infrastrukturu, i proizvodne linije kompanije. Urađeni su novi podovi na liniji jufke, a radilo se i na uređenju okoliša u krugu fabrike. Ponovo je pokrenut zaokružen sistem  dopremanja brašna cisternama  umjesto vrećama, a koji se nije praktikovao jedan duži period iz  tehničkih razloga.

„Linija za jufku je pojačana i modernizirana. Sprindova jufka je na daleko poznata, a receptura, tehnologija i znanje koje posjedujemo, došli su do izražaja u punom smislu riječi. Sprind je brand čija snaga nikada nije mogla biti dovedena u pitanje. Potražnja za jufkom ovih dana zbog ramazana je povećana, jer jasno je da nema baklave bez Sprindove jufke“, riječi su direktora kompanije Sprind d.d. Memnuna Trake.

Pri kraju su i radovi za puštanje nove kotlovnice u pogon, a uskoro će biti plasiran na tržište novi program svježih kolača.

SPRIND d.d. trenutno zapošljava 166 radnika, a pored proizvodnih djelatnosti raspolaže  vlastitom maloprodajom te savremenim voznim parkom. SPRIND je kompanija koja svoje poslovanje bazira na vrhunskom kvalitetu proizvoda i usluga kroz dosljednu primjenu smjernica i zahtjeva međunarodno priznatih sistema i normi upravljanja kvalitetom – ISO 9001:2008 i HACCP. Svi proizvodi su pod stalnim nadzorom i strogom kontrolom relevantnih  institucija, ustanova i inspekcija. Kvalitet sirovina je osnovni preduslov za vrhunski kvalitet naših proizvoda, tako da se pri nabavci odabiru najkvalitetnije  sirovine, koje po svim evropskim i svjetskim standardima zadovoljavaju najviše tehnološke i zdravstvene zahtjeve.