Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I da osvojimo Prvenstvo, onaj što rovi kontejnere, rovio bi i dalje

abdulah-sidranBosnu i Hercegovinu trese nezapamćena fudbalska euforija uoči večerašnje utakmice protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Tim povodom se javno oglašavaju mnogi, pišu se statusi na društvenim mrežama, daju izjave i prognoze, a s razlogom se potpiruje navijačka euforija.

Bh. novinska agencija Patria (NAP) zatražila je od akademika Abdulaha Sidrana, najvećeg živućeg bh. pjesnika da i on, s tim u vezi, da svoj komentar i izjavu.

No, umjesto toga, a uz dozvolu autora, objavit ćemo njegovo privatno pismo, odnosno odgovor na naš upit da progovori koju „pametnu“ uoči utakmice na Mundijalu

“Dragi Tariče,

ti znaš da se moja razmišljanja i ‘pogledi’ rijetko uklapaju u tzv. kolektivno poimanje stvari… Ono što bih ja tim povodom pisao ili kazivao ne treba ni tebi ni tvojoj agenciji. I ne treba da kvarim opće, takvo i takvo, raspoloženje

Inače, ako me pitaš, zgražavam se nad šutnjom (svih naših faktora) nakon premlaćivanja one Bošnjakinje što se vratila u svoje selo pokraj Zvornika.

A, koji dan ranije bijaše ono nasilje nad povratnikom kod Čapljine – sve to sada prekriva nogometna euforija koju mediji tako mahnito rasplamsavaju kao da ćemo, osvojenjem kakve bilo titule, svi mi, i naša jadna Bosna, istog časa kročiti u Džennet! Tj. Dženet će aterirati u Bosnu!

Pa da i osvojimo titulu svjetskoga prvaka u nogometu, reci mi – šta bi od tog imo’ ojađeni bosanski čovjek? Sve bi berićete, ljepote i svako ‘pozitivno brojanje’ od toga sebi na revere okačila Vlast, Režim, Stranke…a onaj što rovi kontejnere, rovio bi ih i dalje…

Penzija 70-godišnjeg akademika Sidrana ostala bi 350 KM, lopovi svi na svojim mjestima, netaknuti i sretni…i – gdje smo bili? Niđe! Šta smo radili? Euforisali oko nogometa. Podsjećam te na onu, ne znam čiju mudrost: ko je jednom progledao, nikada više nije oka sklopio! Taj sam. 

pozdrav i selam,

s.

P. S. Još uz sve to, televizija BiH nam pošalje dva najgora komentatora, i po jezik i po utakmicu, da prenose iz Brazila, pa narod okreće kanale i traži gdje će drugo gledati prijenos… Ili, na koncu, mora utišati ton svog televizora.” 

Posted in BiH