Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stanovnici općine kao eko-policajci uz novčanu naknadu

deponija ocaziPonukan vlastitim iskustvom da nakon nekoliko prijava u protekle dvije godine (prijave se odnose na nelegalno odlaganje otpada na obalama rijeke Fojnice i pored putnih komunikacija), odgovorni (policijski službenici i nadležni inspektori)
nisu poduzeli nikakve akcije koje bi rezultirale eventualnim kažnjavanjem počinilaca, dajem vam prijedlog:

Pokrenuti inicijativu za donošenje odluke o prijavljivanju i kažnjavanju nelegalnog odlaganja otpada. Prijedlog se zasniva na samoodrživosti koju ću ukratko objasniti. S obzirom da je broj inspektora, eko-policajaca mali i da i oni koji te dužnosti obavljaju dobivaju naknadu za svoj nerad, zašto ne angažovati sve stanovnike općine da izvršavaju tu dužnost i da za istu dobiju novčanu naknadu. Kako?

Rješenje je jednostavno: 

– donijeti uredbu o visinama novčanih kazni za nelegalno odlaganje otpada koje moraju biti značajne, te obezbijediti njihovu efikasnu naplatu
 – svaki stanovnik općine koji prijavi nelegalno odlaganje otpada i isto dokumentuje fotografijom koja prikazuje mjesto i počinioca
  (danas mnogi posjeduju mobilne telefone opremljene digitalnim kamerama koje mogu koristiti u pribavljanju dokaza – svaka digitalna fotografija
   sadrži informacije o tipu aparata i vremenu kreiranja fotografije) uredbom stiče pravo na novčanu naknadu u iznosu najmanje polovinu iznosa
   kazne koju plaća počinilac krivičnog djela nelegalnog odlaganja otpada. Istu naknadu isplatiti u razumnom vremenskom roku.
 – obezbijediti potpunu zaštitu podataka prijavitelja
 – osnovati fond za ekologiju koji bi se punio ostatakom novčanih sredstava prikupljenih od naplate kazni za nelegalno odlaganje otpada iz kojeg bi se finansirale različite akcije s ciljem čišćenja prirodne i životne okoline.

Na ovaj jednostavan način omogučilo bi se svakom stanovniku da uz društveno korisnu aktivnost ostvari i novčanu korist koja bi u ovakvom stanju velikog broja nezaposlenih na ovom području svakako dobro došla upravo toj mnogobrojnoj kategoriji stanovništva. Donošenjem i efikasnom provedbom ovakve odluke riješilo bi se više problema: spečavanje nelegalnog odlaganja otpada, ublažile bi se posljedice velike nezaposlenosti, uticalo bi se na ekološku svijest stanovništva itd.

(Ovu inicijativu naš sugrađanin Dž.B je htio poslati vijećniku Izetu Smajeviću, međutim na kraju se ipak odlučio da je javno objavi putem našeg portala)