Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kuda ide visočka televizija?

rtv visoko tablaVisočka televizija, nastala ratne ‘92. godine, uz starijeg drugara Radio Visokog (1977.) s ciljem izvještavanja stanovništva o svim nedaćama koje zadesiše kako Visoko, tako i ostatak tek obnovljenje države Bosne i Hercegovine, 22 godine poslije srozana je do patosa.

Za nažalost, manjinske i samomisleće glave koje u današnje vrijeme hodaju visočkim ulicama, nije to ništa novo. Za nadolazeće, opet nažalost, većinske i političke zelene autsajdere koji lakanih, ali kaljavih cipela gaze visočkim ulicama valjda je to stvar tek „nove tržišne utakmice s mogućnošću prebačaja na drugi tv kanal u vidu omiljenog pinkovstva“. I lokalna televizija produkt je poplave sramotnih visočkih storija oslikanih u nekadašnjim visočkim ponosima „KTK“, „Vitex“, „Bosnagraf“, Zanatski centar „Sebilj“, „Velepromet“, „Kovina“…itd, itd… i današnjeg sablasnog izgleda čaršije koja je vještački ometena samo ispred zgrade visočke Općine (ako pažljivije pogledate, ni tu općinsku upravu ne može izdvojiti ona poganost oko šteke na ulaznim vratima).

Evo i zašto!

Televizija Visoko, kasnije ću saznati, u čijem programu su uživali i braća (domaći) Srbi u Čekrčićima, gledala se k'o u ogledalo u nedostatku bilo kakvih informacija o mrtvima, o živima, o probijanju linija i borbi protiv (neupitno) agresora, o visočkoj pijaci sakrivenoj među zgradama u Lukama, o onome šta kaže o agresiji u Bosni i Hercegovini CNN, BBC ili neka druga svjetska medijska kuća. Podsjetih se na ove detalje gledajući njihove arhivske emisije, koje su najvjerovatnije i emitovali posljednjih godina u nedostatku stvarnog i friškog programa.

Eh, kako se nizala koja godina poslije rata, tako je i visočka televizija propadala, prvo tehnički, pa ljudski, pa evo na kraju i ulogom medija. Dotrajala oprema samo što živi… medijski radnici (neki prava raja, a drugi opet kameleonska bića u naletu političkih elita) izigrani od svih, a novost je i od „petokolonaša“.

Osnivač se nekada visočkom televizijom „busao u prsa“ kao svojim djetetom, koje je najbolje u razredu, znate ono „sa suhim peticama“…, pa kada mu je dijete dosadilo, postao mu je maćeha koja ga je pustila niz potok… al’ opet sa izuzetkom, naravno perioda predizbornih kampanja.

Dok osnivač zvanično šuti, a nezvanično čeka da frekvenciju proturi jednom od podanika aktuelne političke zbilje, samozvane apsolutne pameti i još samozvanije vladajuće političke elite u Visočana, na adresu „RTV VISOKO“ sve češće dolaze plave koverte u kojima ih se obavještava o tužbama uposlenika, isprva snimatelja Avdović Faruka, a sada i nekih drugih kolega. Spominje se cifra na desetine KM koje potražuje Avdović F. za neprovođenje kolektivnog ugovora, a ne izostaju tužbe i drugih uposlenika u hiljadama KM.

Je li u ovom slučaju „pojeo vuk magarca“ ili će tek „magarac pojesti vuka“?

Hoće li sveznajuća visočka politika elita uvidjeti ulogu visočke televizije u ratu jedinog ogledala ili postratnog jetima? Da li je nestanak televizijskog signala na dan protesta u Visokom tek uvertira u zauvijek gašenje televizijskog signala ili pak tek nastanak mraka pred buđenje nadolazećeg novog zelenog autsajdera koji će preplaviti visočki medijski prostor po uzoru na aktuelna politička preplitanja (izvinite, da ne kažem politička kurvanja) korova sa beharom, zelene žare sa ružinim pupoljacima!?