Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adnan Užičanin među posljednjim bh. kovačima

adnan uzicanin 1Od kovačkog zanata može se lijepo živjeti. Ali, da bi bili uspješni u ovom poslu, morate ga voljeti, trebate biti kreativni i stalno raditi, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Adnan Užičanin (44). Njegova stara kovačnica u Visokom, među posljednjim je u Bosni i Hercegovini. Na ovom mjestu, na tradicionalan način, nastaju predmeti poput vješala za odjeću, ukrasne ogradice za vitrine, stalci i postolja.

Kupci su, kaže Adnan, probrane mušterije koje vole originalne vrijednosti. Dolaze iz raznih krajeva BiH.

– Ovaj zanat je, zapravo, jedna vrsta umjetnosti. Predmeti se rade po narudžbi i imaju složen proces nastajanja od odabira i pripreme željeza, do same izrade koja katkad traje danima – objašnjava Adnan za NAP, dodajući da svaki kovač mora imati strpljenje i volju.

Zanat i radionicu Adnan je naslijedio od oca, koji je također bio zaljubljenik u svoju kovačnicu.

Iako je industrijska proizvodenja uništila veliki broj zanata, Adnan vjeruje da stari nakovnji i zveket čekića još uvijek imaju svoju mjesto pod nebom, te da mogu biti nova radna mjesta za one koji žele nešto proizvoditi svojim rukama.

– Mušterije cijene ovaj znat. Svaki predmet kojeg kovač izradi je unikat. Jer, nikada ne možete napraviti dvije iste stvari. To se cijeni svugdje u svijetu. I zbog toga vjerujem da ovaj znat nikada ne može utihnuti, samo ako bude onih kojima nije mrsko okačiti kožnu pregaču i uzeti čekić u ruke – kaže Adnan.

Nap.ba/Visoko.co.ba