Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radionica slikarstva za mlade

radionica damarUdruženje „Damar omladine“ je danas u prostorijama Gradske galerije „Likum 76“ održalo radionicu slikarstva gdje su učesnici bili mladi sa područja općine Visoko kao i korisnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama iz Visokog. Na radionici slikarstva je bilo 30 učesnika.

Radionice slikarstva je vodio visočki akademski slikar, gospodin Džemail Silajdžić.

S obzirom da su članovi Udruženje „Damar omladine“ svjesni stigme koja vlada nad osobama sa određenim poteškoćama, kako mentalnim tako i fizičkim, odlučilo se da na radionicama slikarstva uključe i djecu iz Dnevnog centra kako bi svi zajedno bili aktivni i produktivni članovi lokalne zajednice.

Ovo nije prvi put da Udruženje „Damar omladine“ radi na smanjenju stigme nad pomenutim osobama, već samo nastavak aktivnosti koji imaju za cilj smanjenje diskriminacije i stigm , o ćemu obrazovni sistem BiH (FBiH) ne vodi dovoljno računa.

Zahvaljujemo se mladima na odazivu, Dnevnom centru u Visokom kao i Galeriji „Likum 76“ na ukazanom povjerenju kao i gospodinu Džemailu Silajdžiću na punoj podršci pomenutog projekta.

Udruženje „Damar omladine“ će održati još tri radionice slikarstva gdje će nakon toga biti upriličena izložba radova učenika radionica u prostoru koji i dolikuje izložbama slikarstva, a to je Galerija „Likum 76.“

Radionice su održane u okviru projekta Prijateljskog centra za zdrvlja mladih u sklopu programa All Inclusive Fondacije Mozaik, koji finansira Fondacija Light for the World iz Austrije i Austrijska razvojna agencija, a implementira Udruženje “Damar omladine”.

Fotografije sa radionice slikarstva možete pogledati na linku ispod:

 https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.829800103712746&type=1