Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Velepromet-Maloprodaja ponovo na FTV

vema 5Pokretanje stečajnog postupka po zahtjevu njihovih bivših radnih kolega kap je koja je prelila čašu nezadovoljstva radnika visočkog Velepromet-Maloprodaje. Pred sjedištem ZDK-a tražili su minimum stečenih prava.

Mirsad Subaša kaže kako, uključujući vojni, ima 37 godina radnog staža – od toga je 15 godina neuvezanog radnog staža. Bez plate je 21 mjesec.

“Mi nismo 20 godina imali ni minimalni lični dohodak, ni topli obrok, ništa… Jednostavno, prisiljeni smo bili dva mjeseca da dobijemo po 100 maraka. Sve smo trpjeli, sve u korist našeg radnog staža da nam se uveže”, govori Senada Skopljak.

U proteklih 10 godina imovina firme je opustošena. Ipak, radnici su uvjereni da je, uključujući objekt Robne kuće VEMA u centru Visokog, ostalo dovoljno bar za povezivanje staža. Strahuju, međutim da će, ukoliko se otvori stečaj nad imovinom preduzeća i ta mogućnost propasti. 

Hidajet Kavazić kaže: “Mi smo došli ovdje danas da zamolimo organe vlasti – Skupštinu i Vladu, da pokušaju to zaustaviti. Doznali smo da se zahtjev za pokretanje postupka nalazi na pisarnici suda”.

Velepromet-Maloprodaja već duže vrijeme nema ni upravljačke strukture. Za članove Nadzornog odbora nema zainteresiranih kandidata, a bez tog organa ne može biti izabran menadžment niti su moguće bilo kakve zakonite aktivnosti u vezi sa eventualnom privatizacijom. Nadležni kantonalni ministar razgovarao je sa ogorčenim radnicima, ali im nije mogao ponuditi konkretne odgovore šta je u ovom trenutku moguće učiniti.

“Dosta je stvari koje su nejasne. I SIPA i Tužilaštvo prisutni su i u ministarstvu i u preduzeću – neki objekti su prodavani objekti bez Agencije za privatizaciju”, kaže Muhamed Husić, ministar privrede ZDK-a.

Ostalo je nejasno šta će Vlada ZDK-a, kao vlasnik preduzeća Velepromet-Maloprodaja, poduzeti u vezi sa zahtjevima radnika, koji su se nakon višesatnog protesta pred sjedištem ZDK-a vratili u Visoko, odlučivši nastaviti borbu za stečena prava.

FTV/Visoko.co.ba