Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

O izdavanju ljekarskih uvjerenja u Domu zdravlja Visoko

dom zdravlja visokoOd jednog našeg sugrađanina, koji nije htio otkriti svoje ime i prezime, danas smo dobili jedno zanimljivo, anonimno pismo, u kojem se govori o visočkom Domu zdravlja, tačnije o ljekarskim pregledima i uvjerenjima koja se izdaju u ovoj ustanovi. Mi vam prenosimo najzanimljvije dijelove ovog pisma, a podsjećamo da je upravo na prošloj, posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, jedno od vijećničkih pitanja se odnosilo na Dom zdravlja Visoko i izdavanje ljekarskih uvjerenja za vozačku dozvolu.

PISMO ČITATELJA:

„ Teško je početi nešto pisati, a ne otići u jezički neprimjerene izraze. Teško je razumjeti i zdrave ljude koji kao poslušne ovčice bezpogovorno čekaju, slušaju i izvršavaju pravila službenika koja su oni sami smislili, najvjerovatnije u nekom mentalnom i duhovnom transu uzrokovanom upotrebom pilula egoizma i nadmoći, koje osjećaju gledajući kako pred sobom imaju masu, vjerovatno po njihovom mišljenju, lokalnih budala na kojima mogu raditi eksperimente koje ni sa lokalnim psima lutalicama ne bilo moguće izvesti. Izvaditi ljekarsko uvjerenje (a i većina ostalih stvari, ali ćemo se zadržati konkretno na ljekarskim uvjerenjima) u lokalnom Domu zdravlja se kroz nekoliko minuta pretvara u učestvovanje u već pomenutom eksperimentu bez vaše volje, a ako ne želite biti dio toga bit ćete primorani da se odreknete onoga zbog čega ste došli: ljekarsko uvjerenje se priznaje samo ako prođete pomenuti eksperiment.

Eksperiment se ukratko sastoji od sljedećih stvari:

Nakon što dođete dan prije u neko normalno vrijeme, dobijete informaciju da se glavni doktor nakon pauze “ispalio” kući i da se više neće vraćati iako mu je radno vrijeme mnogo duže. Naravno dobijete i termin ujutru, sa posebnom opaskom da dođete što ranije, valjda zbog toga da se eksperiment završi do pauze. Nakon što ujutru gledate da dođete po dogovoru prije svih i onako u polusnu čekate da se pomole ljudi iza scene, shvatite da su na audiciju (eksperiment) osim vas pozvali jos dvadesetak kandidata. I to je sve ok, tako je kako je, ali onda počinje glavni dio i pravi cirkus. Nakon što odstojite jedan sat tako, boreći se za mjesto kao gladijatori, i očekujete da nakon ulaska krenete u proceduru za hartiju koja vam je potrebna, slijedi prvi dio eksperimenta gdje počinje nadraživanje vaših misli: ako niste ponijeli karton morate u kartoteku, a ako jeste dobit ćete potvrdu za uplatu.

Sve odlično, vi veseli, obavite traženo i onda vraćajući se na prvotno mjesto dobijete prenos nadražaja sa misli na jezik. I da ne dužimo, spremite se za ovakvu proceduru nekoliko puta, uđi-izađi, i svaki put stani u red i čekaj iznova. Nevjerovatno je da ovakva procedura godinama je ista, i jedini izraz frustracija možete čuti u hodniku. Nikada niko izuzev prof. dr. Izeta Smajevića nije javno progovorio o ovim stvarima u našem Domu zdravlja, a i na kraju toga svega uvaženi profesor je postao slijep spram svojih očiju i svog čistog i zdravog razuma. Većina građana je prošla ove procedure makar jednom do sada i svjedoci su ovoga gore napisanog. Sada me interesuje da li će “visočanstva” iz Doma zdravlja sve građane Visokog proglasiti ludim i lažovima ili će napokon nešto uraditi, pa da makar imamo proceduru, ako već nemamo zgradu i osoblje, iz modernog vremena. Mislim da je dosta više eksperimenata sa strpljenjem i zdravim razumom časnih i poštenih građana našeg grada, koji su do sada uredno čak i debelo plaćali te iste oglede na njima. Nova godina, nova stranica, nadamo se ljepša, jer mnogo je osim Doma zdravlja eksperimenata u drugim ustanovama koje se vrše nad nama, ali o tom po tom, doći će vrijeme da se i o tome nešto napiše. Valjda ćemo i mi nekada shvatiti da živimo u 2014. godini, i valjda ćemo nekada početi prema vremenu u kojem živimo formirati naša očekivanja i građansku svijest.“