Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vispakova najveća džezva na svijetu u subotu na Sarajevo Holiday Marketu

dzezva-holiday-marketU subotu 28. decembra od 12 do 17 sati u okviru programa Sarajevo Holiday Marketa bit će upriličena degustacija Zlatne džezve – prave bosanske kafe iz najveće džezve na svijetu.

Vispakova džinovska džezva uvrštena je u jednu od najzanimljivijih turističkih atrakcija, a „gostovanje“ na Sarajevo Holiday Marketu upotpunit će novogodišnju atmosferu u glavnom gradu.

Najveća džezva na svijetu prvi put je isprobana u Mostaru prije devet i po godina, kada je za samo nekoliko sati uspostavljen svjetski rekord u „pečenju i ispijanju“ 650 litara ili 8000 fildžana bosanske kafe, što je bilo dovoljno za ulazak u Guinnessovu knjigu.

Od tada je iz džinovske džezve u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Kini, Makedoniji i drugim zemljama, Zlatnu džezvu probalo preko tri miliona ljudi. Nastala je uljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika. Dimenzije džinovske džezvesu 125 x 96 centimetara, a za jedno njeno punjenje potrebno je oko 65 kg Zlatne džezve.

Isto tako u okviru programa Sarajevo Holiday Marketa sljedećeg dana, u nedjelju 29. decembra za najmlađe posjetitelje bit će organizirano druženje sa Tiru – Liru maskotom i to od 11 i 30 do 16 sati.

Tom prilikom djeci će biti podijeljeno 365 novih Tiru – Liru čokoladnih jaja za baš onoliko dana koliko su bili vrijedni u cijeloj u godini.

Osim toga, u jednoj od kućica Sarajevo Holiday Marekta bit će organizirana i prodaja bogatih Tiru – Liru novogodišnjih paketića.