Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Već sam, zapravo, ulagao u Bosni i Hercegovini i to 2006. godine, kada sam kupio zemljište u blizini Visokog, kod “Piramide Sunca”

vinsent-tanMalezijski milijarder Vinsent Tan (Vincent) u jednom od rijetkih medijskih istupa pristao je ekskluzivno za “Dnevni avaz” govoriti o svojim planovima u vezi s Fudbalskim klubom Sarajevo i mogućim ulaganjima u Bosni i Hercegovini. Vlasnik engleskog premijerligaša Kardif sitija, čiji se imetak procjenjuje na 1,3 milijarde američkih dolara (“Forbes”), objašnjava za “Dnevni Avaz” otkud mu uopće ideja da kupi bordo klub i koji su preduvjeti da uloži milione.

Iskreno i bez ustezanja govori o mogućnosti da investira u biznis u našoj zemlji, ali otkriva i da je već dao milion dolara za zemlju pored Visokog… Osnivač i vlasnik internacionalne korporacije “Berja -ya”, koji je svom sinu Robinu lani prepustio mjesto predsjednika uprave grupe pod čijim se krovom nalazi skoro 800 kompanija širom svijeta, ne libi se pričati o privatnom životu, interesu za fudbal i sport, hobijima…

Poštovani gospodine Tan, prije svega, hvala Vam za priliku da napravimo ovaj intervju. Prvo, možete li objasniti svoj motiv zašto ste zainteresirani za ulaganje u FK Sarajevo? Zašto baš u ovaj, a ne u neki drugi bh. klub?

– “Ideju mi je iznio moj prijatelj, bankar Feđa Kusturica. On me je uvjerio da vrijedi ulagati u FK Sarajevo, jer je to najveći klub u Bosni i Hercegovini. Također, Upravni odbor i Skupština kluba donijeli su novi Statut, kojim se omogućava investitorima da kupuju pravo upravljanja i kontrole kluba. To je otvorilo vrata ulagačima.”

Prošla su dva mjeseca od Vaše posjete Bosni i Hercegovini i povezivanja fudbalskih klubova Kardif siti i Sarajevo. Je li u tom periodu ostvareno ono što ste imali na umu? Jeste li zadovoljni saradnjom s ljudima iz FK Sarajevo?

– “Zadovoljan sam saradnjom s ljudima iz kluba, oni naporno rade da ovaj posao uspije. Od mog boravka u julu, uspostavili smo saradnju između Sarajeva i Kardif sitija i potpisali sponzorski ugovor (“Visit Malaysia”). Započeli smo i razgovore sapovjeriocima o starim dugovima te s vlastima o restrukturiranju dugaprema državi. Važan dio posla je fudbalska akademija, već smo uveli sve načelnike općina u pregovore o lookaciji za gradnju te ustanove. Nadam se da ćemo uskoro zaključiti sve ove poslove. Zadovoljan sam i pojačanjima koja smo uspjeli dovesti u minulom prijelaznom roku, ali sam razočaran što smo izgubili Suljića. Želio bih lično poželjeti dobrodošlicu u FK Sarajevo (novim igračima) Bilbiji, Trivunoviću, Kovačeviću, Travančiću, Jevtiću, Bišanoviću, Kariću, Puzigaći, Cimirotu, Komazecu i Vusljaninu. Zadovoljan sam i angažmanomnovog sportskog direktora (Abdulah Ibraković) i želim mu mnogo sreće u velikom poslu koji je ispred njeg. Konačno, čestitam treneru i cijeloj ekipi na njihovim skorašnjim pobjedama i uspjesima. Nadam se da ćemo uskoro zauzeti prvo mjesto i da ćemo ostati tamo u ostatku sezone.”

Možete li nam otkriti koliko ste do sada uložili novca u klub na račun sponzorskog ugovora i koji su Vaši sljedeći koraci u smislu saradnje s klubom?

– “Do sada uloženim iznosom želim pomoći klubu da zadovolji hitne potrebe, ali i pokazati svoju predanost ovoj investiciji. Sljedeći koraci su da završimo restrukturiranje starih dugova tako da možemo uložiti novac u sistem upravljanja i kontrole nad klubom.”

DOVEST ĆEMO VRHUNSKE IGRAČE IZ REGIJE

Jeste li razmišljali o dovođenju bh. igrača u Kardif siti?

– “Da, to je jedna od ideja, ujedno i naš cilj – dati igračima FK Sarajevo priliku da zaigraju u Kardifu i, naposlijetku, u engleskoj Premijer ligi. Želimo izgraditi fudbalsku akademiju u okviru FK Sarajevo koja će privući najtalentiraniju djecu iz BiH, osigurati im vrhunske uvjete za trening i omogućiti im da igraju u najboljim ligama na svijetu. Bosna i Hercegovina je puna talenata i plan je da tim talentima omogućimo napredak kako bi od toga profitirali i FK Sarajevo i bh. reprezentacija u budućnosti. Planiramo dovesti i vrhunske igrače iz regije u FK Sarajevo te koristiti klub kao svojevrsni filter do prelaska u Kardif siti. U tom smislu, već smo zaključili sporazum o saradnji dva kluba. Kardif siti će pružiti tehničku podršku FK Sarajevo u gradnji akademije, kao i stručnu usmislu treniranja mladih igrača. Ipak, sporazum nadilazi saradnju na nivou omladinskog fudbala. Planiramo igrati prijateljske utakmice, razmjenjivati igrače, organizirati zajedničke trening-kampove, marketinške kampanje… Vrlo sam optimističan i nadam se da će ova saradnja biti vrlo korisna za oba kluba, kao i za bh. nogomet u cjelini.”

Šta, u tom smislu, očekujete od aktuelnogrukovodstva kluba, navijača, bh. javnosti, kao i vlasti u našoj državi?

– “Želio bih, zajedno s lokalnim partnerima, kupiti pravo upravljanja i kontrole nad klubom. Da bi taj posao bio uspješan, uvjet je da povjerioci sjednu za stol (s nama) i budu fleksibilni. Također, vrlo je važno da neophodnu proceduru prođe predloženi zakon, kojim se omogućava restrukturiranje dugova sportskih kolektiva prema državi i otplata na više od 15 godina. Zainteresirani smo i za gradnju trening-kampa i fudbalske akademije i, u tom smislu, očekujemo od općinskih načelnika da nam ponude lokacije na kojima bismo gradili.”

ZAŠTO POSJETITI MALEZIJU?

Na dresovima FK Sarajevo i Kardif sitija stoji poruka “Posjetite Maleziju”. Šta biste rekli potencijalnim turistima iz BiH – zašto da odu u Maleziju?

– “Malezija je vrlo živopisna, mirna i lijepa zemlja, a Malezijci se prema stranim turistima odnose vrlo prijateljski i uljudno. Malezija i BiH uvijek su bile prijateljske zemlje, velikim dijelom zahvaljujući naporima našeg bivšeg premijera Mahatira. Malezija je, također, pretežno islamska zemlja, a halal proizvodi su široko dostupni.”

Šta znate o bh. nogometu?Šta ste pomislili kada je u nedavnoj utakmici između Kardifa i Mančester sitija Edin Džeko postigao gol za vodstvo gostiju? Kako ste doživjeli pobjedu u toj utakmici, Kardifovu prvu u engleskoj Premijer ligi?

– “Bosna i Hercegovina ima visok standard u nogometu. Uostalom, na FIFA- inoj rang-listi reprezentacija je u top 20, a Malzija se nalazi iznad 150. mjesta. Edin Džeko je veoma dobar nogometaš. To što smo dobili Siti, pričinilo mi je neizmjerno zadovoljstvo. Siti je vrlo jak klub, koji je prošle sezone bio viceprvak Engleske. Kardif je blagoslovljen, jer ga je pobijedio.”

Vinsent Tan privatno

Kakoste počeliposao? Kako ste zaradili prvi milion?

– Počeo sam raditi kao bankarski činovnik kada sam imao 17 godina. Pola radnog vremena prodavao sam životna osiguranja. Potom sam napustio banku i u potpunosti se posvetio prodaji osiguranja. Zatim sam počeotrgovati, baviti seuvozom i izvozom te me je poslovni put na kraju odveo u mnogo različitih sektora.

Mediji suizvijestili da imate 50 hotela širom svijeta? Koji Vam je omiljeni?

– Ne, nemam 50 hotela nego dvadesetak. Moj omiljeni hotel je kompleks na jednoj plaži u Maleziji, gdje je voda kristalno čista. Ja sam, inače, strastveni ronilac.

Možete linam otkritiko je Vinsent Tan izvan posla?

– U principu sam jednostavna osoba koja se jednostavno i sportski odijeva. Vodim brigu o zdravlju, uživam vježbati u teretani. Kad god imam slobodnog vremena, idem da ronim. Uvijek sam volio more.

Gdje, zapravo, živite s obzirom na to da smo pročitali da većinu vremena provedete u avionu?

– Živim u Kuala Lumpuru, ali bih rekao da pola vremena provedem u letovima širom svijeta kada idem na poslovna putovanja.

Koliko vremena provodite sa porodicom?

– Koliko god mogu, ali osjećam da to još nije dovoljno s obzirom na količinu mojih poslovnih obaveza. Sada imam 61 godinu i nadam se da ću, kada se konačno povučem iz biznisa, mnogo više vremena posvetiti porodici.

Koliko djece i unučadi imate?

– Imam 11 djece i petero unučadi. Nadam se da ću uskoro biti blagoslovljen sa mnogo više unučadi.

O investiranju u Bosnu i Hercegovinu

Imate li, možda, interes za ulaganje u druge segmente društva u Bosni i Hercegovini?

“Već sam, zapravo, ulagao u Bosni i Hercegovini, i to 2006. godine, kada sam kupio zemljište u blizini Visokog, kod “Piramide Sunca”. Uložio sam skoro milion američkih dolara. Na tu investiciju ohrabrio me je naš cijenjeni bivši premijer Mohamad Mahatir, prema kojem gajim duboko poštovanje. Želio sam, zapravo, izgraditi hotel i turistički kompleks, ali nije bilo pravo vrijeme za to. Još se nadam da ću to učiniti u budućnosti. Kao što sam spomenuo u julu na konferenciji za novinare u Sarajevu, zainteresiran sam za ulaganjeu Bosni i Hercegovini i potencijalnu investiciju u FK Sarajevo vidim kao prvi korak. Moramo učiniti sve da ulaganje u FK Sarajevo bude uspješno i onda ćemo razmatrati druge ideje. Koje? Za sada još ne mogu reći.”

Prema našim informacijama, pisali ste predsjedniku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću i nosiocima vlasti na drugim razinama. Ako je to tačno, možete li nam reći osnovne detalje tog pisma?

– “To je tačno. Izrazio sam interes za ulaganje u FK Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.”

Kada ste bili u Bosni i Hercegovini u julu, navodno ste ostali iznenađeni (ili razočarani?) inertnošću vlasti u privlačenju stranih investicija. Možete li nam reći na osnovu čega ste stekli takav dojam?

– “Klima za investitore, posebno strane, u Bosni i Hercegovini mora biti pogodnija i pristupačnija. Prije nego što sam došao, razgovarao sam sa mnogim ljudima o svom interesu, a većina njih mi je savjetovala da ne ulažem u Bosni i Hercegovini.”

Znače li Vaša eventualna daljnja ulaganja u FK Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, kao i najavljene investicije u Hrvatskoj, i svojevrsnu malezijsku poslovnu ofanzivu na ovaj dio Evrope?

– “Zapravo ne. Većina Malezijaca još radije ulaže u Velikoj Britaniji, posebno u Londonu. Ali, vjerujem da BiH može postati privlačnija destinacija za malezijske investitore ukoliko vlasti poslovnu klimu naprave pristupačnijom i provedu politiku za poticanje izravnih stranih ulaganja.”

Avaz/Visoko.co.ba

Posted in BiH