Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aida Karavelić nova predsjednica Općinske izborne komisije Visoko

oikIako je prethodno na tu poziciju reimenovana Zekija Omerbegović, naglo se desila promjena, pa je tako po volji nekih došlo do promjene na mjestu predsjednika OIK-a (Općinska izborna komisija). Aida Karavelić bi trebala biti novi član i predsjednica OIK-a narednih sedam godina, a na funkciju bi trebala stupiti od dana davanja saglasnosti Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanja na 14. sjednici, održanoj 23.9.2013. godine, utvrdila je Prijedlog odluke o imenovanju Zekije Omerbegović člana i predsjednika Općinske izborne komisije Visoko, te isti uputila Kolegiju Općinskog vijeća radi uvrštavanja u dnevni red sjednice Općinskog vijeća. Ranije 2010.godine vršeni su veliki pritisci na OIK  i postavljalo se pitanje legalnosti te tražila smjena Zekije Omerbegović, međutim želje lokalnih političara su bile jedno, a pravila CIK-a nešto sasvim drugo. Međutim, tri godine kasnije i nakon ponovnog imenovanja želje jedne od političkih partija u Visokom su ipak ispunjene, Zekija Omerbegović se “dobrovoljno” povukla sa funkcije.

Zašto je važna uloga predsjednika OIK-a?

Iz prostog razloga jer su poznati slučajevi iz susjednih općina kada se dešavalo da lokalni moćnici uz odobrenje prvog čovjeka zaduženog za regularnost glasanja imaju pristup prebrojanim glasačkim listićima, nakon čega su zabilježeni slučajevi prijavljivanja CIK-u iz razloga pokušaja naknadnog ispisivanja listića i namještanja stvarnih rezultata glasanja. Na Općim izborima 2010. godine nakon pritisaka na predsjednicu OIK-a u Visokom došlo je do ponovnog prebrojavanja glasova sa nekih biračkih mjesta nakon čega je zaista utvrđeno da su neki kandidati bili oštećeni i kasnije su se čak i našli u kantonalnoj vlasti.

Mjesto predsjednika OIK-a od izuzetne važnosti za poštene i regularne izbore.