Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica povučen je iz dnevnog reda

skupstina zdk 2013Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica povučen je iz dnevnog reda sjednice Skupštine Ze-do kantona od strane Vlade, odnosno Ministarstva za boračka pitanja zbog potrebe dodatnog usaglašavanja sa boračkim udruženjima. Ovaj Zakon, čije su izmjene donesene u decembru 2012. godine, sa rokom važenja od godinu dana, trebao bi vrlo brzo ponovo biti na sjednici Skupštine, možda i do kraja decembra.

Skupština je jednoglasno podržala Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, koji je prema riječima ministra MUP-a ZDK, Rifata Delića usaglašen sa brojnim domaćim dokumentima. Prihvaćen je i zaključak da se što prije obavi dodatno upošljavanje nedostajućih policijskih službenika, kako bi policija mogli odgovoriti svim obavezama i zadacima.

Inicijativa Općinskog vijeća Usora za donošenje Zakona o prenošenju nadležnosti ZDK iz oblasti obrazovanja na općinu Usora nije dobila podršku Skupštine. U zaključku se navodi da se inicijativa odbija zbog nedovoljnog obrazloženja predlagača, dok je u raspravi zastupnika izražena i bojazan da bi prihvatanje inicijative značilo dodatno finansijsko izdvajanje budžetskih sredstava. 

Prihvaćen je i Izvještaj o radu Univerziteta u Zenici za 2012. godinu sa Izvještajem o poslovanju. Zastupnicima se predstavio i novi rektor Dževad Zečić, koji nije detaljnije obrazlagao pomenute izvještaje, nego strateške ciljeve i pravce razvoja ove visokoškolske ustanove. Skupština je do kraja sjednice razmatrala Informaciju o stanju zapošljavanja, te Informaciju o dostignutom stanju u oblastima raseljenih lica i povratnika za prvih 9 mjeseci tekuće godine. 

RTV Zenica/Visoko.co.ba