Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odluka o akciji “Mrav 2014.”

motel piramida suncaUpravni odbor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” odlučio je na svojoj sjednici da se Međunarodna radna akcija volontera “MRAV Bosanske piramide 2014.” održi od 1. juna – 21. septembra 2014.

Upravni odbor je formirao Komisiju koja je uporedila dvije prijave za sjedište MRAV-a: (1) hotela “Park” iz Vogošće i (2) motela “Piramida Sunca” iz Visokog. Tročlana Komisija je u Visokom, u pratnji direktora hotela, obišla sobe u kojima su bili smješteni volonteri, restoran, novouređenu garažu, terasu i ostale prostorije, analizirala finansijsku ponudu i predložena unaprijeđenja.

Komisija je izrazila zadovoljstvo da je motel “Piramida Sunca” tokom sezone 2013. uredno izmirivao turističke takse i prijavljivao podatke o volonterima nadležnim policijskim i imigracijskim tijelima te poslovao u skladu sa zakonom, što su potvrdile i ukupno četiri inspekcije tokom ljetnih mjeseci.

Zaključak Komisije je bio da će se i 2014. godine sjedište stručnog tima i volontera MRAV-a ponovo nalaziti u visočkom motelu “Piramida Sunca”. Na taj način će se, dovođenjem nekoliko stotina volontera koji ostvaruju nekoliko hiljada noćenja, direktno podstaći razvoj visočke male privrede kroz potrošnju hrane, pića i ostalih ugostiteljskih i turističkih usluga.

Novina za ovu godinu je da Fondacija osim “Ljetnog kampa” uvodi i “Ljetnu školu” kroz koju će školovati buduće arheološke terenske rukovodioce, turističke vodiče i muzejske asistente. Ovo je početak jednog značajnog procesa koji će u narednim godinama rezultirati i povezivanjem s univerzitetskim institucijama koje će priznavati arehološko školovanje tokom ljetnog perioda u Visokom.