Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon Gračanice konjsko meso i u Moštru!

unnamed1Nije nikakav problem prodavati konjsko meso, u svijetu postoje i restorani koji se bave isključivo specijalitetima od te vrste mesa, s tim da potencijalni konzument jasno zna šta jede, odnosno kupuje. Osim toga mesarski otpad bilo koje vrste u normalnim okolnostima bi se trebao deponovati na propisan način sa ovlaštenom i licenciranom firmom koja se bavi tom vrstom posla.

unnamed

U našoj stvarnosti to je malo drugačije. Konjsko meso nam se prodaje pod nekim drugim mesom i isto tako višestruko naplaćuje, a nakon toga ilegalni prerađivači konjskog mesa otpad od istog deponuju također ilegalno po šumama, livadama i rijekama. Nakon incidenta sa konjskim mesom u Gračanici, novi zabilježeni dešava se u Moštru, tačnije u rijeci Bosni. Objavljujemo tri fotografije zabilježene sinoć.

Krajnje je vrijeme da se nadležna općinska služba i istražni organi pozabave ovom ilegalnom djelatnošću koja nam nanosi višestruku štetu. Prvo ne znamo šta unosimo u organizam. Drugo, u ubjeđenju da plaćamo jednu vrstu mesa materijalno nas “olakšavaju” prodajući nam konjsko meso pod etiketom i cijenom nekog drugog. Treće, otpad od tog mesa mesari deponuju potpuno ilegalno na divlje deponije i tako narušavaju ekološki ambijent u kojem živimo.fotografijafotografija2fotografija3fotografija4unnamed2