Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta se krije iza “Vrutka”, smjena Ermina Dlakića ili voda za sve?

ermin dlakic amra babicReforma javnog sektora, novi Nadzorni odbori, smjene direktora, politička prepucavanja, početak predizborne kampanje pred Opće izbore naredne godine, sve su to momenti aktuelne političke situacije u Visokom. Posmatrajući sa strane analitički i pokušavajući biti neutralan, a pri tome misliti o općem dobru teško je ne primjetiti da se trenutno priča sa jednog javnog preduzeća, prebacila na drugo javno preduzeće, radi se o JKP “Gradska Groblja”, odnosno JKP “Visočica”. Aktuelna vlast ispipava puls javnosti i traži dokaze na osnovu kojih želih promijeniti aktuelne direktore sa višegodišnjim mandatima, interes krajnjih korisnika usluga javnih preduzeća u ovoj fazi šahovske igre osnivača i javnih preduzeća za sada je u drugom planu.

Posljednji primjer je aktualizirana priča o vodosnabdijevanju koju smo započeli sa Gračanicom i proširili na Poriječane, Prijeko, Kula Banjer, Buke i Kralupe. U ovom trenutku izvorište “Vrutak” na Bucima je bojno polje na kojem se bije bitka za vodu, političke i direktorske pozicije, bar tako izgleda iz naše perspektive. Smiješna je bila situacija prije neki dan kada smo na osnovu jednog saopćenja za javnost iz JKP “Visočica” Visoko i naših saznanja pisali o tome kako je priča o “Vrutku” promašena ideja za vodosnabdijevanje kompletne općine Visoko. Još smiješnija i nespretnija situacija se desila u obliku novog saopćenja koje je ustvari bilo naslovljeno kao štamparska greška, a zapravo je bio demanti vlastitih navoda upućen nama od strane “Visočice” vjerovatno pod pritiskom osnivača. Na osnovu svega toga jasno je da se težište priče oko reforme javnog sektora u ovom trenutku prebacuje sa JKP “Gradska groblja” Visoko na JKP “Visočica” Visoko. 

Na osnovu ranijih analiza, razgovora, intervjua, prezentacija i ličnih saznanja od stručnjaka koji su pohodili Visoko i tražili rješenje kako bi svaki dom u Visokom imao vodu što je i osnovno ljudsko pravo, naša saznanja su bila da izvorište “Vrutak” nema te kapacitete. I mi smo tu informaciju i prenijeli javnosti kao takvu. Međutim, nakon našeg posljednjeg objavljenog teksta gdje isto to tvrdimo, javili su nam se sagovornici i stručnjaci koji tvrde da je izvorište “Vrutak” više nego dovoljno sa svojim kapacitetima da zadovolji potrebe svih naselja u Visokom koja imaju problem sa vodosnabdijevanje i uz to tvrde kako pored toga ima vode koja će biti i višak!?

Pa u čemu je onda problem!?

Očito voda u Visokom služi kao političko oružje za ostvarivanje ličnih interesa i političkih poena. Zapravo, postoje samo dvije mogućnosti, ili laže jedna ili laže druga strana, a dok to ne utvrdimo Gračanica, Poriječani, Prijeko, Kula Banjer i svi ostali koji nemaju vode prinuđeni su sačekati ishod političkog obračuna. Bilo da se radi o političkom obračunu u Gračanici na relaciji SDA-SDP oko vode iz Vareša ili u slučaju “Vrutak” na relaciji Osnivač – Javno preduzeće, krajnje je neozbiljno i nepošteno da u ratovima malih lokalnih “bogova” stradaju stanovnici Visokog kojima je uskraćeno osnovno ljudsko pravo. Prema izvorima bliskim vladajućoj strukturi i SDA, aktuelni menagment “Visočica” Visoko svjesno i namjerno opstruira rad stručnjaka na terenu i tako sebi “produžava život”, iako su svjesni da će njihov konačni izvještaj i studija sa terena pokazati da je “Vrutak” neiscrpan izvor vode za cijelo Visoko. S tim da se uz prethodno dobijene garancije stručnjaka treba uraditi kompletna rekonstrukcija vodovodnih cijevi od kojih su neke još iz vremena Austro-Ugarske. Naravno tu se opet za priču vežu i “braća” Turci koji su navodno obećali pomoći u realizaciji kompletnog projekta. Također od jednog anonimnog izvora saznali smo da novi Nadzorni odbor JKP “Visočica” uveliko priprema teren za smjenu direktora Ermina Dlakića, što u suštini za Visoko i nije neka nova informacija, s obzirom da je Munib Alibegović godinama isto to radio, ali bezuspješno.

U konačnici stanovnike Visokog, posebno one koji trenutno u 21. vijeku nemaju pitku vodu u svojim kućama uopšte ne bi trebalo da zanima ko je u pravu, a ko nije, niti bi trebali zauzimati stranu i politizirati cijeli slučaj, interes onih koji nemaju vodu bi trebao biti da je dobiju, interes onih koji imaju tu sreću da su u sistemu vodosnabdijevanja trebao bi biti da se ta usluga poboljša, eventualno pojeftini.

Sačekat ćemo zvanični izvještaj devet stručnjaka koji već duže vrijeme rade na ispitivanju izvorišta “Vrutak”, vrijeme nije saveznik aktuelnoj vlasti u dokazivanju svojih tvrdnji da ih opstruiraju kako iz preduzeća koje su osnovali tako i medij po imenu Visoko.co.ba, međutim ako uspiju i dokažu ispravnost svojih novih teorija o Vrutku kao neiscrpnom izvoru vode za cijelo Visoko, dobit će argument da svima začepe usta i mehanizam da Nadzorni odbor dovrši započeto. U suprotnom, ako nakon istraživanja i početka realizacije projekta suoče postojeće korisnike sa redukcijama vode i produže agoniju onih koji je nemaju, mogu se pozdraviti sa novim mandatom načelnice i većine u OV Visoko.