Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Kroz PDV i razne dadžbine ostavljamo pristojan dio novca u državi”

dubiozaProteklog vikenda na talasima Radija Federacije u emisiji “Broadcast” gostovali su članovi Dubioza kolektiva koji su se družili sa novinarom i voditeljem Amelom Baftićem. Povodom velikog koncerta u Skenderiji u petak 13. decembra, razgovaralo se o svemu, o samim počecima do planova u budućnosti. Zadnjih pet godina Dubioza kolektiv svira stotinu koncerata godišnje, a obzirom da u posljednje vrijeme rade velike koncerte u sportskim salama u regionu, povukli su ručnu sa nastupima u Evropi. Kolega Baftić vodio je intervju prilično istraživački i razgovaralo se čak o porezu kojeg članovi Dubioza kolektiva plaćaju u Bosni i Hercegovini.

Baftić: Jedna od teorija koja kruži u javnosti je da Dubioza kolektiv ne plaća porez u Bosni i Hercegovini? Sa druge strane, recimo naprimjer da je Dubioza kroz posljednje tri godine BiH platila 200 hiljada KM poreza?

Mujagić: Svi osim jednog člana benda žive u BiH, tako da htjeli to ili ne, kroz PDV i razne dadžbine ostavljamo pristojan dio novca u državi, ne kupujemo nekretnine preko bare i ne držimo na ofšor računima novce, već sve što zaradimo u BiH skršimo.

Bušatlić: Da citiram bivšeg premijera, sve je po zakonu. Nisu to velike sume, nas je puno u bendu, ima tu troškova i nismo mi ekstremno skup bend, karte nam nisu skupe i gledamo da sviramo koncerte po nižim cijenama kad god to ima smisla. Samozaposleni smo, sami sebi to organizujemo i ne radi se o velikim ciframa, pa da pričamo o nekim nekretninama, nego se može reći da pristojno živimo u BiH.

Baftić: Kako bi ste prokomentarisali to da ste samozaposleni, sami sebi plaćate i socijalno i zdravstveno? Ljudi u ovom trenutku imaju neke predodžbe da vi uzimate ogromne svote novca?

Bušatlić: Nismo na državnoj sisi, na Dubiozinoj smo sisi. Mi smo zadovoljni, jer možemo živjeti samo od ovoga, ali nisu to velike sume novca.

Baftić: Gledao sam sinoć intervju Dubioze kolektiv u emisiji Centralni zatvor Federalne televizije iz 2006, kada ste izjavili da nikada ne želite biti kao Goran Bregović. Čini nam se da malo po malo to postajete? Kako se sjećam kontekst pitanja se više ticao finansija, nego što se tiče muzike?

Mujagić: Pa dobro, promijenila se situacija, Bregović je sva svoja novčana sredstva prebacio u Sarajevo.

Bušatlić: Teško da mi možemo stići taj finansijski uspjeh. Nije to ni tako slučajno, jer Bregović radi skoro četiri decenije i zaista je talentovan. To je ipak šira priča. Mi smo pank bend.

Baftić: U istočnoj Evropi sarađujete sa agencijom iz Makedonije, a u Zapadnoj Evropi poslove vam završava agencija iz Njemačke, što znači da i u tim zemljama vi plaćate porez?

Mujagić: Tako je. Da je BiH uređenija država, pa da ima malo ugledniji međunarodni položaj mogla bi sve to pametnije da radi, jer u nekim drugim državama gdje postoje ti sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ti možeš platiti porez u svojoj zemlji, pa njima poslati potvrdu, da oni ne plate tamo porez. Kod nas je to noćna mora i zbog toga država gubi novac koji bi stizao u državnu kasu.

Baftić: Tu svakako niste samo vi, tu postoje mnogi drugi bendovi i umjetnici?

Bušatlić: Ima kod nas dosta autora koji rade širom regiona i Evrope.

Mujagić: Naša zemlja ima čak pristojne stope oporezivanja honorara za razliku od pojedinih evropskih zemalja, i bilo bi poželjno da ovdje plaćamo svaki porez.

dubioza1

Baftić: Bregović bi trebao gostovati iduće sedmice u emisiji pa ću ga pitati da li se upravo zbog toga vratio u BiH?

Mujagić: To je sasvim logično, uzmite u obzir da su U2 koji su veliki irski patrioti, odlučili su da plaćaju porez negdje drugo jer im je to povoljnije, a tu se naravno priča o milionima eura.

Bušatlić: Švicarska daje posebne uslove za bogate izvođače, ja mislim da Tina Turner i dosta njih živi u Loisani, jer se tamo paušalno plaća porez.

Baftić: Koliko ovo štvo radite je ustvari gladijatorska borba?

Mujagić: Ja se ne slažem s mišljenjima da je ovo težak i zajeban posao. To je posao kao i svaki drugi. Putujemo, prelazimo mnogo kilometara i kad stignemo odradimo tonsku probu i odsviramo koncert. Ima tu prednosti tako što putujući vidimo i upoznamo dosta mjesta i ljudi, pa se i napijemo sto puta na račun organizatora.

Baftić: Nakon nastupa u Zagrebu kojeg ste doslovno razvalili i na kojem je bilo više od 10.000 hiljada ljudi, potom odete u mali klub pred 500 ljudi?

Bušatlić: Ne zaboravljamo odakle smo došli, a tu se možemo sutra i vratiti, jer imamo pank korijene, jer svi smo prije ovoga radili u alternativnim bendovima i nikad nismo pravili kompromis u muzici da bi došli do šire publike. Tako da nije nam mrsko da se vratimo u klubove. Ljudima u Švicarskoj uopšte nije bitno jesmo li mi napunili Dom sportova, ali nama je bitno da osvajamo publiku u švicarskim klubovima.

Baftić: Šta će te iduće ljeto, BiH je u Brazilu, hoćete li planirati nastupe u Južnoj Americi?

Mujagić: Bilo bi sjajno da organizujemo nastup u Brazilu za vrijeme Svjetskog prvenstva, s naše strane postoji želja, pa ćemo vidjeti u skorije vrijeme koliko je to realno, mada nam je iduća godina poprilično popunjena datumima i već znamo gdje ćemo nastupati.

Baftić: Za kraj osvrnimo se na koncert u Sarajevu?
Mujagić: Biće taman, svirati ćemo kao i u Zagrebu, tamo se niko nije žalio na trajanje svirke i reportoar, pa vjerujemo da će i u Sarajevu biti dobro. U Zagrebu nam je gost bio Mile Kekin i nekadašnji član DK-a Orha Maslo Oha koji će također gostovati i u Sarajevu, a moguća su još neka iznenađenja.

Federalna.ba/Visoko.co.ba

Foto: Jasenko Korjenić