Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vodu ćete dobiti! Samo ostaje dilema jel naredne gregorijanske ili hidžretske 2014. godine?

kante s vodomTop tema proteklog vikenda u našoj kasabi bila je Gračanica i njen problem vodosnabdijevanja. Gračanica predstavlja personifikaciju za sva druga naselja na našoj općini koja kubure sa vodom. Na pitanju vodosnabdijevanja inače na našoj općini godinama se lome koplja, gube i dobivaju izbori. Tema vodosnabdijevanja za stanovnike Gračanice, kao i svih drugih krajeva i naselja na našoj općini koji nemaju vodu, je stalna top tema i stalan aktuelan problem koji svakodnevno otežava život našim građanima, samo što o tome ne vode računa naše vlasti, osim tokom predizbornih kampanja kada im trebaju glasovi i u slučajevima, ako se pojavi neko, ko bi mogao poentirati na njihovom (ne)radu i dugogodišnjim neispunjenim obećanjima da će pitanje vodosnabdijevanja Gračaničkog kraja, kao i drugih krajeva naše općine riješiti.

Upravo to je bio slučaj proteklog vikenda, kada se u rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Gračanice uključio visočki ministar Husić. Ministar je vrlo hrabro dirnuo u osinjak, te pokušao da ponudi građanima i jedno novo moram priznati logično rješenje za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Gračaničkog kraja. S tim da je ministar pokazao da je još neiskusan, ali sa dobrim i iskrenim namjerama što je za narod bitnije od iskustva. Naime, ministar Husić je barnuo u osinjak nespreman, a što  je opet posljedica nerada njegove partije na terenu i nepoznavanja odnosa snaga na terenu ili bolje reći bazi, između političkih konkurenta. Iznenađuje i činjenica da je ministru izostala podrška njegovih izabranih stranačkih kolega kako onih iz lokalnog parlamenta, tako i onih iz većih parlamenata, a posebno iz razloga što se u Gračanici razgovaralo o životnim temama građana za što se drugovi ezdepeovci svesrdno zalažu.

Osjetivši da vazduh treperi i da se sprema oluja, koja može na narednim izborima odnijeti koju stotinu glasova, uigrani esdeaovci su preko svojih lokalnih hizmećara učinili sve da ideju ministra Husića proglase nerealnom i neizvodljivom, a s druge strane najave svoje historijske projekte konačnog rješavanja vodosnabdijevanja gračaničkog, ali i drugih krajeva naše općine koji nemaju vodu i to sve u 2014. godini, s tim da je za one koji razmišljaju svojom glavom ostala dilema da li se misli na hidžretsku 2014. ili na narednu kalendarsku 2014. godinu.  

Podsjećanja radi, još od prvih demokratskih izbora građani su od naše vlasti oličene u SDA dobili obećanja i čvrste garancije da će pitanje vodosnabdijevanja općine Visoko biti riješeno, tako da će svaki stanovnik općine Visoko imati pitku vodu. Danas 20 i kusur godina poslije mi još vodu vozimo u traktorima i auto prikolicama kako bi zadovoljili svoje osnovne potrebe za vodom.

Nažalost, voda je za mnoge do dana današnjeg ostala neostvarena želja i u glavama mnogih građana pitka voda je bila i ostala samo misaona imenica. Građani općine Visoko u 21. vijeku u srcu Evrope suprotno članu 1., Evropske povelje o vodi u kome se kaže da “Bez vode nema života i da je ona dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti“, dokazuju da je život i bez vode moguć.

Da vlasti, neću reći lažu građene, već da ne ispunjavaju svoja obećanja, potvrđuju istraživanja nevladinog sektora koja su vršena u Bosni i Hercegovini, koja se odnose na ispunjavanje predizbornih obećanja datih građanima tokom predizbornih kampanja.

Istraživanja pokazuju da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini rijetko ili nikako ne ispunjavaju svoja obećanja. Da su rezultati istraživanja tačni mi to na općini Visoko najbolje možemo potvrditi na pitanju vodosnabdijevanja naše općine pitkom vodom.

Sretnici koji na našoj općini imaju pitku vodu, istu imaju prije svega zahvaljujući svojoj promućurnosti, inicijativi i upornosti da ovo pitanje riješe, a ne zahvaljujući našim vlastodršcima čija je to bila obaveza da riješe. S obzirom da se naši vlastodršci posebno ovi novi redizajnirani, vole pozivati na Zakon o principima lokalne samouprave FBiH ovim putem želim da ih podsjetim na član 8. navedenog zakona kojim su definisane nadležnosti lokalne zajednice tj. općine prema građanima, a jedna od tih nadležnosti-obaveza je da se građanima obezbijedi snabdijevanje vodom.

Nijedna garnitura vlasti, a sve se predstavljaju kao transparentne, iskrene, otvorene prema svojim biračima da odgovore i na tabu teme i pitanja, nije odgovorila na pitanje zašto nam nisu riješili problem vodosnabdijevanja, odnosno nisu imali nikada hrabrosti da nam u lice kažu da ne znaju i da nisu sposobni da riješe taj gorući problem koji život znači. Ovom narodu je konačno potrebna istina, a ne konstantne obmane od strane onih koji se predstavljaju kao naši spasioci i zastupnici naših interesa.

Nažalost, građani i sa novom kao i starom garniturom ezdeaovaca koji su svih ovih godina bili najgrlatiji u obećanjima da će stanovnici Općine Visoko imati vodu, nemaju vodu, ali imaju tradicionalna obećanja i od nove redefinirane SDA da će vodu dobiti.

Bez obzira na sve obećanje dato građanima na zboru građana u Gračanici da će dobiti vodu u narednoj godini tjera nas na razmišljanje i postavljanje pitanja. Da li je ova vlast u stanju da ispuni dato obećanje za svog mandata da će svi građani imati pitku vodu, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je na vlasti ona ista partija koja je i svih prethodnih 20 i kusur godina nudila i obećavala slične megalomanske projekte koji nisu realizovani? Da li izvorište na Bucima zaista može to sve podnijeti, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se i uže gradsko jezgro konstano širi tj., povećavaju se potrebe za vodom i u samom gradu? Da li vlast ima urađenu strategiju koja može dati odgovor na pitanja koji je to najbolji i najprikladniji način za rješavanje pitanja vodsnabdijevanje, te kolike su naše stvarne potrebe i zalihe vode?. Pored ovih nameće se i niz drugih pitanja koja zahtijevaju studiozan pristup.

Iskren da budem, prema dosada viđenom nisam siguran da ova vlast ima kapacitet da odgovori na ova, ali i druga egzistencijalna pitanja naših građana koja bi se konačno trebala riješiti ili makar početi rješavati. Volio bih da griješim i da me naša vlast u narednom periodu demantuje svojim rezultatima rada.

Od svega, najviše se plašim, poznavajući visočke vlasti tokom svih ovih demokratskih godina u kojima živimo, da se opet sve ne završi na onoj staroj narodnoj: „Obećanje ludom radovanje“.