Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Općini ili uhljebljavanje bližnjeg svog?

nepotizamKako saznaje Visoko.co.ba od Nove godine, u Općini Visoko počet će preraspodjela radnih mjesta te poneko upošljavanje nekih novih, prije svega, stranački podobnih kadrova ili stručnije i modernije rečeno, na snagu će stupiti novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Nekada ranije u eri osmogodišnjeg stolovanja Muniba Alibegovića pisali smo o tome kako po nekim normama i zakonima o lokalnoj samoupravi na sadašnji broj stanovnika u Visokom broj zaposlenih u Općini je do 30% veći od stvarnih potreba. I naravno pošto se radi o budžetskom novcu sav taj višak i stranačka raskusurivanja plaćamo mi porezni obveznici.

Bit će interesantno ispratiti ko će to dobiti neke nove angažmane i radne zadatke, odnosno radno mjesto uz koje idu redovni topli obroci, plata, radni staž i sve ostalo što sa sobom nosi budžetska hladovina. Bit će interesantno detaljnije upratiti preraspodjelu radnih mjesta iz koje će biti vidljivo ko je podoban, a ko nije. Posebno će biti interesantno vidjeti šta će se desiti s tim tzv. “stranačkim ugovorima o djelu” i u šta će se oni pretvoriti. Tokom cijele godine vijećnik Dejan Šćepanović očajnički je pokušavao u više navrata dobiti zvanične informacije i imena eventualno novih općinskih uposlenika koji su vidljivi golim okom po hodinicima i kancelarijama Općine kako bi javnost bila upoznata sa novim pregaocima novog visočkog poretka. Međutim, sve je bilo uzaludno, transparentnost je u tom slučaju dobila najnižu ocjenu i sniženo vladanje. Podsjećamo, od odlaska Fehima Memića u penziju 18.10.2013. godine još uvijek je upražnjeno i mjesto pomoćnika načelnika u Službi za društvene djelatnosti, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica.

Nezvanično saznajemo da će biti jako interesantnih transfera posebno po pitanju upošljavanje posve novih radnika već goleme općinske administracije, samo je pitanje da li će kod onoga ko odlučuje ipak preovladati pamet ili srce, odnosno politička mudrost.