Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zaključci sa sastanka održanog u prostorijama MZ Gračanica o temi vodosnabdijevanja područja Gračanice

gracanica2Informacija sa sastanka održanog u prostorijama MZ Gračanica dana 06.12.2013. godine, o temi vodosnabdijevanja područja Gračanice, kojem je prisustvovalo oko stotinu stanovnika MZ Gračanica, sa sljedećim dnevnim redom:

  1. Informacija općinskih struktura vlasti o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji vodosnabdijevanja MZ Gračanica
  2. Alternativni načini rješavanja vodosnabdijevanja MZ Gračanica
  3. Razno (Pitanja)

Stručni saradnici Općine Visoko predstavili su „Glavni projekt vodosnabdijevanja općine Visoko“ koji obuhvata dva podsistema: podsistem Gračanica i podsistem Moštre, kao i informaciju o hidrogeološkim radovima na izvorištima Vrutak i Šećine njive, čiji je cilj dobivanje novih količina pitke vode.

Nakon konstruktivne diskusije konstatovano je sljedeće:

  1. Prezentirana investiciono-tehnička dokumentacija je pokazatelj, nakon dugog niza godina, studioznog i ozbiljnog pristupa rješavanja vodosnabdijevanja područja Gračanice.
  2. Općina Visoko nastavlja dalje planirane aktivnosti na osiguranju finansijskih sredstava i potrebnih odobrenja za realizaciju ovog projekta.
  3. Alternativna rješenja za vodosnabdijevanje područja Gračanice sa područja općine Vareš, koja su predstavljena na sastanku, ocijenjena su tehnički neizvodivim i vrlo neizvjesnim što je potvrdio i direktor JKP „Vareš“.
  4. Integralni pristup rješavanju vodosnabdijevanja područja Gračanice kao i cjelokupnog područja općine Visoko je ocijenjen prihvatljivim i sigurnim rješenjem.

Savjet MZ Gračanica