Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gračanica će dobiti vodu 2014.godine

mzgracanica vodaOdržan je i sastanak u MZ Gračanica, a sve vezano za pitanje vodosnabdijevanje ovog kraja pitkom vodom. Prostor u kojem je održan zbor mještana bio je isuviše mali da primi sve zainteresovane. Sastanak je održan na inicijativu Muhameda Husića, ministra privrede ZDK, odmah nakon pokrenute inicijative da mještani ovog kraja dobiju pitku vodu iz pravca Vareša. Kompletan slučaj je ispolitiziran, ali u konačnici je ipak dao željeni rezultat. Mještane Gračanice uopšte ne bi trebalo zanimati ko će politički profitirati i poentirati na projektu pitke vode za njihovo selo, suština bi trebala biti da se to konačno nakon više od 30 godina ipak desi.

Večerašnjem skupu koji su obezbjeđivala i dva policijska službenika prisustvovali su ministar Husić, predsjednik MZ Emir Uzunalić, pomoćnica načelnice Nidžara Hadžiomerović, Mugdim Ćosović, Emir Fejzović, direktor JKP “Vareš” Zafer Kamenjaš, direktor JKP “Visočica” Visoko Ermin Dlakić i šefica kabineta načelnice Općine Visoko Dinka Omanović. Namjera predlagača ideje Muhameda Husića je bila da Gračanica dobije vodu iz Vareša za što postoje objektivne mogućnosti i okolnosti. Trenutno se selo Podvinci i Kokoščići snabdijevaju na taj način što je otprilike 300 domaćinstava koji troše mjesečno cca.2000 m3 vode. Na osnovu ranijih razgovora ministra Husića sa načelnikom općine Vareš i direktorom tamošnjeg javnog preduzeća zaključeno je da bi sa općine Vareš za potrebe Gračaničkog kraja moglo da se obezbjedi 12.000m3 vode što bi bilo dovoljno za otprilike 1000 domaćinstava. Prema statističkim podacima prosjećno domaćinstvo troši između 8 i 12 m3 vode mjesečno, a višak vode iz Vareša bi išao sa izvorišta Crna vrela preko Podvinaca i Bogošića do nekog novog rezervoara koji bi se izgradio u Goruši. Prema proračunima investicija od Podvinaca  do Goruše sa rezervoarom bi iznosila 150.000KM, a kompletna investicija bi koštala cca.600.000KM. U ovom sistemu vodosnabdijevanja cijena kubnog metra vode bi iznosil 1,05KM. Svako domaćinstvo bi preuzelo obavezu da kupi vodomjer koji košta cca. 400KM, a prema procjenama stručnjaka vode bi bilo za domaćinstva od Podvinaca do Kovine.

mz gracanica voda 2

Međutim Općinska administracija na večerašnjem sastanku je iznijela čvrste i obećavajuće stavove da će mještani Gračanice, prema riječima Nidžare Hadžiomerović, vodu imati u 2014.godini, a cijela priča je vezana za potpuno drugi projekt i izvorište Vrutak na kojem su u toku ispitivanja. Ermin Dlakić, direktor visočkog javnog preduzeća “Visočica” je podržao i jedan i drugi prijedlog te konstatovao da treba iskoristiti sve viškove vode i pravilno ih usmjeriti.

Na kraju sastanka zatražili smo izjavu ministra Muhameda Husića koji je inicirao priču o vodi za Gračanicu iz pravca Vareša.

“Ovo je odlična stvar, drago mi je da su mještani Gračanice i ja lično dobili čvrsta uvjeravanja od nadležnih iz Općine Visoko da će dobiti vodu naredne godine. Kao ministru privrede ova informacija mi je jako važna, prevashodno zbog Preventa i njihovih poslovnih planova, kao i zbog ostalih privrednih proizvođača sa ovog kraja. Dugo Gračanlije čekaju vodu, dugo ih lažu i varaju, razumijem njihovo nestrpljenje i nepovjerenje prema svima koji dolaze u Gračanicu i pričaju o vodi. Ja sam imao konkretna, realna i ostvariva obećanja nakon sastanaka obavljenih u Varešu što vam prilažem i kao dokaze. Ali svakako poštujem bolja rješenja ukoliko postoje. Večeras smo čuli i vidjeli ljude koji su obečali da to mogu da riješe na bolji način, ja to podržavam i nudim svaku pomoć sa pozicije na kojoj se nalazim u nadi da će mještani Gračanice konačno dobiti pitku vodu u domovima.”voda varesvoda vares 2