Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asmir Hodžić: “Po nalogu Tužilaštva kosti su preuzela Gradska groblja Visoko”

patologija zenicaVreća sa posmrtnim ostacima pronađena je slučajno. “Nakon što je Turkić penzionisan, novi patolog je pronašao vreću s posmrtnim ostacima i prijavio to policiji i po nalogu Tužilaštva kosti su preuzela Gradska groblja Visoko,” kazao je Asmir Hodžić, direktor JKP Gradska groblja Visoko.

Kako je izjavio Sanjin Kulenović, portparol Tužilaštva ZDK-a, na Odjelu patologije Kantonalne bolnice Zenica pronađene su dvije vreće s ostacima ljudskih kostiju i da su uzroci poslani na DNK analizu kako bi se utvrdio identitet.

Kako saznaje Federalna TV, u pitanju su posmrtni ostaci stradalih na području ZDK-a. 28 slučajeva ekshumirano je 2001. godine na zeničkom Gradskom groblju Prašnice. Riječ je o osobama koje su pokopane pod oznakon NN. Osim toga, u plastičnoj vreći bili su ostaci pronađeni u Maglaju, Olovu i Zavidovićima.

U Kantonalnoj bolnici Zenica nisu htjeli govoriti o ovom slučaju. “Nije ni čudo što presude na sudovima padaju ili što nema materijalnih dokaza”, kaže Hodžić.

Plastična vreća u kojoj su posmrtni ostaci nekoliko osoba mogla bi odgovoriti na pitanje zašto je zenički patolog Faruk Turkić godinama, nakon što bi obavio obdukcije, odbio poslati posmrtne ostatke na DNK analizu.

Kako saznaje FTV, sada već penzionisani Turkić posmrtne je ostatke sklanjao u stranu i ostavljao ih u ostavama zeničke bolnice.

federalna.ba/Visoko.co.ba