Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aktuelna politička situacija sa posebnim osvrtom na Nacrt budžeta ZDK za 2014.godinu

sda logoUz čestitke povodom Dana 3. Korpusa Armije RBiH želim saborcima puno zdravlja, uspjeha u radu i svako dobro.

Za danas, 03.12.2013. godine, zakazana je 47. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je od 7 tačaka, glavna i najinteresantnija, Nacrt budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu. Ovako koncipiran budžet je nerealan, odslikava i najavljuje izbornu godinu, te kao takav nije prihvatljiv za Klub SDA i ovom prilikom najavljujemo da mi nećemo podržati Nacrt budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu.

Mi smatramo da ponuđeni dokument nije utemeljen na stvarnim novčanim tokovima, odnosno nije realno postavljen, jer trenutna situacija sa punjenjem budžeta ne daje nam optimizam i nadu da će naredna godina biti bolja.

Prema Izvještaju o izvršenju budžeta za 6. mjeseci 2013. godine ostvaren je prihod i primici od 106.797.881 KM, a ukupni rashodi su iznosili 122.461,435 KM, te je ostvaren višak rashoda nad prihodima u iznosu od 15.663.554 KM.

Podsjećamo da je budžet Kantona za 2012. godinu poslovao negativno sa deficitom od oko 16. Mil.KM, a ukupni prihodi su iznosili 240.433.982 KM.

Uvažavajući činjenicu da su trendovi prihoda na svim nivoima u stalnom padu, tražit ćemo od predlagača da nam pojasni i argumentuje povečanje prihoda od preko 50 miliona KM u budžetu za 2014. godinu. Podsjećamo, da je budžet za 2014. g. predložen u iznosu od blizu 300 miliona KM ili 293.605,200 KM.

U proteklom periodu na sjednicama Skupštine Zeničko-dobojskog kantona većina zastupnika je iznosila zabrinutost na ovako stanje složenih ekonomskih i društvenih uslova življenja građana Kantona. Zastupnici SDA su bili najgalasniji u kritikama i upozoravali smo na očito lošu efikasnost SDP Vlade Kantona, koja svojim katastrofalnim rezultatima i budžetskim dubiozama, te bez jasne vizije izlaska iz teške ekonomske situacije samo dodatno usložnjava stanje u Kantonu.

Usred najdublje političke, socijalne i ekonomske krize nakon rata, rekordne nezaposlenosti, itd., vodeća stranka u Zeničko-dobojskom kantonu, SDP, u četvrtoj godini mandata usudila se dodatno gurnuti ruku u džep građana na način da predlaže kreditno zaduženje, a sve sa ciljem kupovine povjerenja građana za novi mandat na narednim izborima.

Prijedlog da se Zeničko-dobojski kanton zaduži kreditnim sredstvima od 20 miliona KM, a ista usmjere na javnu potrošnju i krpljenje budžetskih rupa je dokaz nesposobnosti u vođenju fiskalne politike. Na ovom primjeru, Vlada pravi katastrofalne poteze gdje budžetske dubioze u javnoj potrošnji želi riješi kreditnim sredstvima. Ovim postupkom, kao i nizom drugih koje su do sada pravili, svojim odnosom prema porodiljama, studentima, borcima i drugim kategorijama, te neodgovornim ponašanjem prema svemu što vlast treba da radi kako bi građanima bilo bolje, sigurnije i podnošljivije pokazuju da oni nemaju jasnu viziju vođenja i upravljanja procesima u Kantonu.

Nacrt ovog akta dostavljen od predlagača, Vlade Kantona, je prilagođen isključivo političkim zahtjevima i željama samo jedne partije, SDP i njihovim predizbornim obećanjima. Zato, mi ne možemo podržati ovaj nacrt, a posebno novo zaduženje koje će dodatno opteretiti funkcionisanje svih segmenata društva koja su u nadležnosti kantona. Na sceni je neodgovorno i bezobrazno ponašanje prema javnim sredstvima na koja očito nemamo svi ista prava, a što je osnovni princip u raspolaganju javnim novcem.

Primjera je na pretek;

Višemjesečna kašnjenja u isplatama naknada porodiljama, studenskih stipendija Ministarstva za boračka pitanja, neisplaćivanje stipendija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i drugih obaveza utvrđenih budžetom Zeničko-dobojskog kantona sve više i sve očiglednije zabrinjavaju prije svega građane koji svoje društvene potrebe i pitanja rješavaju na ovom nivou vlasti, ali i druge građane našeg Kantona koji u ovakvim postupcima aktuelne vlasti ne vide ništa dobro, ništa što daje nadu i otvara perspektivu stabilnosti i poboljšanja uslova življenja na kantonu, nego samo najavljuje daljnje urušavanje kompletnog sistema i onoga što je ovaj kanton prije 5 – 6 godina karakterisalo poželjnom regijom budućnosti.

U ime tih građana, u ime naše budućnosti simbolično oličene u porodiljama i studentima koji svoja prava moraju tražiti smrzavajući se ispred zgrade Vlade Kantona izražavamo nezadovoljstvo i oštru kritiku prema ovakvom odnosu Vlade spram naše budućnosti.

Žalosno je da se Vlada ZDK predvođena SDP-ovim premijerom ovako odnosi prema generacijama koje dolaze, novorođenčadima, studentima, mladim, ali i drugim građanima Zeničko-dobojskog kantona.

Još jednom, naglašavam, dokaz njihove odlučnosti u kreiranju ”budućnosti novim generacijama, novoj boljoj budućnosti” je i namjera da u rebalansu budžeta za 2013. godinu građane Kantona zaduže za 50 miliona KM kreditnih sredstava, a sada u budžetu za 2014. godinu za 20 miliona KM.

Koristim priliku da skrenem pažnju i na odnos Vlade Kantona, premijera i ministra Ministarstva za boračka pitanja prema najzaslužnijim sinovima u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nesrazmjer procenata izvršenja tansfera Ministarstva za boračka pitanja (oko 30%) i ukupnog izvršenja budžeta za 2013. god. (oko 90%) je najbolji dokaz neuvažavanja i lošeg odnosa prema potrebama ove populacije. Isto tako, ova vlast uvodi u praksu nove standarde pravnog ponašanja, odnosno nepoštivanje donesenih zakona, odluka i zaključaka najvišeg zakonodavnog organa Skupštine Kantona.

U tom smislu navodim nekoliko očiglednih primjera koji to potvrđuju:

1. Naime, iako je Zakonom o izvršenju budžeta za 2013. g. propisana procedura raspisivanja javnog oglašavanja za stambeno zbrinjavanje branilaca, Ministarstvo za boračka pitanja to nikada nije uradilo. Novčana sredstva za ovu namjenu od 2,5 miliona KM isključivo dijele po političkoj podobnosti i njima znanim kriterijima.

2. Zaključak Skupštine o usklađivanju izvršenja transfera Ministarstva za boračka pitanja sa izvršenjem budžeta Kantona nikada nije ispoštovan.

3. Nikada nije donesen program utroška sredstava za transfer za posticaj zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, a samim time i utrošak 1.4 milina KM čime bi se ublažila jako teška ekonomska situacija ove populacije. Isto se desilo i u prošloj budžetskoj godini kada je isti iznos od 1,4 miliona KM ostao neutrošen. 

4. O poštivanju ugovora o stipendiranju studenata branilačke populacije najbolje govore protesti ispred zgrade Vlade Kantona. Ovo ponašanje nije bilo karakteristično za period kada je Vladu predvodila SDA. Sve rate stipendija su isplaćivane do početka nove studijske godine. 

5. Prenesene obaveze od cca 500.000 KM iz 2012. godine nisu izmirene, kao i niz drugih pitanja koja utiču na život branilačke populacije.

Umjesto da se ozbiljno bavi važnim ekonomskim temama, zapošljavanjem, privredom i sl., aktuelna Vlada Kantona se bavi pitanjima koja su čisto operativna stvar, poslovi koji se podrazumijevaju i koji se po prirodi stvari nikada nisu dovodili u prvi plan dešavanja, a danas je vijest, ako je isplaćena plaća, ako je uplaćena jedna tranša stipendija i sl. Ova Vlada je svoje djelovanje usmjerila na proizvođenje kriza i rješavanje istih po principu ”vodu vari vodu hladi”, zamagljujući suštinu svoga postojanja, a više niko i ne priča o razvojnim projektima, infrastrukturnom jačanju kantona i sl.

Ulazimo u posljednju godinu mandata na čelu sa SDP u ZDK i ako se osvrnemo unazad i pokušamo da identificiramo samo pet dobrih stvari koje odlikuju ovaj period, pokušamo nabrojati pet infrastrukturnih projekata na ZDK koji su realizovani u ovom periodu, teško da ih ima ili su to smješno mali projekti, a toliko toga je najavljivano kroz priču o izvođenju ZDK na „zelenu granu“ do kraja 2013. g.

Ne može ova vlast ”izvesti na zelenu granu” ovaj kanton ni za još pet mandata da im se da, oni jednostavno ne znaju obnašati vlast i „služiti ovom narodu“, jer su nasljednici nekih drugih pogleda i kriterija u njenom obnašanju. Vlast mora biti u službi građana i svih naroda koji žive na ovom području, a ne samo pojedinaca i jedne političke partije, SDP.

Posebno iznenađuje činjenica da neodgovorno i nedopustivo ponašanje vlasti dolazi od partije koja u svom nazivu nosi ideju socijaldemokratije, kao osnovne vrijednosti demokratskog društva. Ako ovo ponašanje posmatramo u kontekstu predizbornih obećanja i izbornih platformi SDP, tada možemo zaključiti da su građani Kantona, a i Bosne i Hercegovine prevareni licemjernom i perfidnom pričom o ”Državi za čovjeka” i ”Idemo naprijed”. Ovakvi postupci aktuelne Vlade Kantona zaslužuju svaku osudu javnosti i građana koji su žrtve jedne neprincipijelne i bahate politike.