Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Po Statutu Veterinarske stanice Visoko, Nadzorni odbor nije napravio nijedan prekršaj zbog kojeg bi bio smijenjen i imenovan novi

veterinarska sjednicaDanas je u prostorijama Veterinarske stanice Visoko trebala biti održana konstituirajuća sjednica novog Nadzornog odbora ovog preduzeća, a obavijest o sjednici je upućena direkoru Veterinarske stanice Visoko. U obavijesti koju potpisuje Habibović Esmir stoji:

PREDMET: Obavijest

Ovim putem Vas obavještavamo da će se dana 02.12.2013. godine u 16:00 sati biti održana konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora JP „Veterinarska stanica“ d.o.o Visoko u Vašim prostorijama, te ovim putem Vas pozivamo da obezbijedite tehničku podršku za održavanje iste, kao i Vaše prisustvo. Sjednici će biti prisutan predstavnik Općine Visoko u Skupštini gospodin Dragan Božičković. S poštovanjem. Visoko, 15.11.2013. godine“

Sjednica nije održana, predstavnici novog Nadzornog odbora su sjednicu htjeli održati u prostorijama Veterinarske stanice, međutim radnici Veterinarske stanice smatraju da je novi Nadzorni odbor izabran nelegalno i da nema ovlasti za svoje djelovanje, te da postojeći Nadzorni odbor koji je odlukom OV Visoko smijenjen i dalje ima svoj mandat i da nije bilo niti jednog razloga za smjenu Nadzornog odbora i imenovanje novog, tako da sjednice na kraju nije ni bilo, a današnjoj sjednici nije prisustvovao ni predstavnik Općine Visoko u Skupštini preduzeća, Dragan Božičković. O svemu onome što se zbiva sa Veterinarskom stanicom Visoko, razgovarali smo sa direktorom Ahmetom Kurspahićem i predsjednikom sindikalne organizacije Veterinarske stanice Visokom, Hikmetom Baltom.

– Danas su se pojavili predstavnici nekog drugog Nadzornog odbora, a mi imamo važeći Nadzorni odbor koji je izabrala Skupština Veterinarske stanice Visoko i koji ima mandat do maja naredne godine. I za mene je ovo nezgodna situacija, jer imamo postojeći NO koji me želi tužiti, a ja nisam mjerodavno tijelo koje treba da vrši otpuštanje i imenovanje Nadzornog odbora. Po Statutu Veterinarske stanice Visoko ovaj Nadzorni odbor nije napravio nijedan prekršaj kojim se može raspustiti NO, po članu 32. Statuta postoje tri tačke po kojima se raspušta NO: Ako preduzeće negativno posluje, ako član NO ne dođe na tri sastanka i ako ima krivičnu prijavu. Od svih tačaka mi nemamo nijedan prekršaj i ne vidim razlog za smjenu ovog NO i imenovanje novog. Naše je preduzeće pozitivno poslovalo u 2012. godini sa 5.000 KM ostatka dohotka, a Općinsko vijeće nam nije usvojilo izvještaj. To je sve s jednim ciljem – ide se u proces privatizacije i ide se po svaku cijenu da se firma onesposobi za rad. U ovoj godini mi nismo dobili nijedan poticaj, iako je Općina vlasnik 56% kapitala, nismo imali nijednu akciju, nijedan dinar nismo zaradili od Općine, iako smo imali potpisane ugovore za sterilizaciju pasa, iako smo ponudili program mjera zdravstvene zaštite, nijedna akcija nije prihvaćena. Ne vidim kakav je sad interes Općine, kada je donesena odluka da idemo u privatizaciju, da se neko brine o nama, da unosi nova imena Nadzornog odbora, nove ljude koji nisu upoznati sa problematikom kao ljudi koji ovdje rade po 7-8 godina i koji su kompetentni i mjerodavni. Radnici su nezadovoljni i shvatili su kompletnu ovu situaciju kao i udjeličari, svi oni vide da stvari ovdje idu negativno. Sam ne mogu odlučivati, imamo udjeličare, a sa radom bi ubrzo trebalo da krene i udruženje veterinara, veterinarskih radnika, udjeličara, uposlenika i korisnika veterinarskih usluga, a cilj udruženja će biti zaštita veterinarske struke, jer vidimo da Općina Visoko nema nikakvog interesa, a mi ćemo putem strukovnog udruženja da izađemo u javnost i oglasimo se sa svojim stavom – istaknuo je direktor Veterinarske stanice Visoko, Ahmet Kurspahić.

Kratko se obratio i Hikmet Balta, predsjednik sindikalne organizacije Veterinarske stanice Visoko. – Nastojat ćemo svim raspoloživim, zakonom propisanim sredstvima, da odbranimo svoj kapital i da ne dozvolimo da nastave s ovim što su do sada radili, sa svim svojim kolegama branit ćemo ono što imamo – istakao je Balta.

veterinarska dokument1