Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ova zima bi trebala da bude nešto malo hladnija u odnosu na prethodne tri-četiri zime”

visoko snijeg 1Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja temperatura u decembru bi trebala da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum. Potvrdio je da bi zima trebala da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka te da će vrijeme biti dosta promjenljivo s toplim i hladnim periodima.
 
“Ova zima bi trebala da bude nešto malo hladnija u odnosu na prethodne tri-četiri zime”, dodaje Zulum. 
 
Srednja mjesečna temperatura u Sarajevu iznosi 0,3 stepena Celzija. U Mostaru srednja temperatura iznosi 6,2 stepena, u Bihaću 1,7 stepeni, a u Tuzli 0,9 stepeni Celzija. Ukupne količine padavina u decembru bi trebale da budu također u granicama višegodišnjeg prosjeka. 
 
Prosječna suma padavina u decembru u Sarajevu iznosi 85 litara po metru kvadratnom, u Mostaru 179 litara, u Bihaću 111, u Tuzli 72 litra po metru kvadratnom. 
 
“Vrijeme će biti dosta promjenljivo s toplim i hladnim periodima. Početkom treće dekade bi trebalo da bude nešto hladniji period u odnosu na višegodišnji prosjek. Prema sadašnjim pokazateljima, nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek očekuje se pred kraj ove godine, odnosno krajem decembra”, ustvrdio je Zulum. 
 
Najhladniji period s nešto obilnijim snježnim padavinama bi, dodao je Zulum, trebalo da bude krajem januara i početkom februara. 
 
Januar bi u pogledu srednje temperature trebao da bude nešto hladniji u odnosu na višegodišnji prosjek, a također u tom periodu očekuje se i nešto manjih padavina od prosjeka. Februar bi trebao da bude nešto malo topliji u odnosu na višegodišnji prosjek s nešto više padavina od prosjeka.
Posted in BiH