Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca

visoko-piramida mjesecaKao što smo već naučili od Indijane Džonsa i Lare Kroft, arheologija može da bude uzbudljiva nauka puna skrivenih svetova, misterioznih artefakta i velikih avantura. U realnosti, pak, arheologija zna da bude itekako okrutna – taman kad se ponadate da je otkriveno neko “čudo”, ispostavi se da je samo reč o kamenu čudnog oblika. Zato vam predstavljamo pet neverovatnih prirodnih pojava.

Arheolog-amater Semir Osmanagić je 2005. godine objavio neverovatnu vest – otkrio je pet ogromnih piramida u centralnoj Bosni koje liče na egipatske, samo su znatno veće. S obzirom na to da u Evropi nema piramida koje su ljudskih ruku delo, ovo bi bilo epohalno otrkiće. I još bio ovo bile daleko nasjtarije i najveće piramide na Zemlji. 

Kako prenosi Cracked.com, Osmanagić je dobio značajnu finansijsku podršku da istraži ove formacije, za koje se pretpostavljalo da su zakopane ispod debelog sloja zemlje i šume, te da su tako ostale neprimećene sve do 21. veka.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Postoji razlog zašto je Osmanagić i dalje arheolog-amater. Pored toga što obične planine proglašava najstarijim i najvećim piramidama na svetu, on tvrdi da su nacisti posle Drugog svetskog rata pobegli u tajno skrovište na Antarktiku. A zagovara i još neke, blago rečeno, kontroverzne istorijske teorije. 

Ali, da se vratimo na bosanske “piramide Sunca”, kako su nazivane. Ispostavilo se da su nastale prirodnim putem, tektonskim potresima, i da samo sticajem okolnosti podsećaju na piramide. Drugim rečima, ovo su malo zašiljenija brda. 

Naučni dokazi su bili toliko uverljivi da je i bosanska vlada naposletku bila primorana da ukine finansiranje istraživanja. 

M. I. / Cracked.com/blic.rs/Visoko.co.ba