Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi poraz SDP-a u ZDK zove se Radosav Petrović

Lagumdzija NiksicOd preuzimanja vlasti nakon Općih izbora 2010. godine SDP ZDK se i ne snalazi baš najbolje u vlasti što pokazuje i stalno prestruktuiranje Vlade ZDK, smjena ministara i vlastitog premijera, a zatim i pad dva bastiona SDP-a gdje su imali svoje načelnike u Varešu i Kakanju nakon lokalnih izbora 2012. godine.

Najnoviji primjer dolazi iz Zavidovića, a radi se o smjeni  predsjedavajućeg Općinskog vijeća, legalno ili ne, ali to pokazuje snagu socijaldemokratije u ZDK. Iz SDP-a će reći da je ova smjena zapravo narušavanje Ustava ZDK i FBiH kao i Statuta Općine. U stvarnosti to je nemoć da se ubijedi koalicioni partner sa kantonalnog nivoa NSRZB da ne glasa za opoziv Radosava Petrovića.

Nije u skladu sa zakonom ukoliko Bošnjak preuzme funkciju predsjedavajućeg, to znamo, zbog toga što bi bili iz istog konstitutivnog naroda i načelnik i predsjedavajući. No, nema ko drugi. Ali, je interesantno kako kako je SDP izgubio većinu u vijeću, pa se može izglasati nešto slično. Za SDP je poraz saznanje da u Zavidovićima izgube podršku koalicionog partnera, stranke Radom za boljitak čiji su glasovi i presudili jednoj ovakvoj odluci u OV Zavidovići. Tim prije što su na kantonu SDP i NSRZB vrlo značajni partneri, što svjedoče i dva ministarska mjesta koja su pripala NSRZB. Zašto su na općini protiv SDP-a, to je pravo pitanje za organe SDP-a svih nivoa.

To može biti i jedno od interesantnih pitanja koje bi treba postaviti Zlatku Lagumdžiji i Nerminu Niksiću u četvrtak kada dođu na javnu tribinu u Zenicu, naravno, ako ima neko ko smije da postavi takvo pitanje.