Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dan državnosti u medresi

medresa 32U subotu 23.11.2013. godine, u medresi “Osman ef. Redžović” je upriličena prigodna svečanost povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH. Program je otvoren himnom naše države, a zatim je hor izveo prvu himnu Bosne i Hercegovine „Ja sin sam tvoj“. Nakon toga, direktor medrese prof. Dženan Handžić je održao kratak govor kojim je podsjetio na važnost ovog datuma za Bošnjake te da se domovina voli svaki dan, a ne samo 25. novembra.
 
Članovi recitatorske sekcije su se predstavili kroz recital „Ljubav je ipak jača od svega“. Zatim je uslijedio historijski čas kroz neku vrstu literarnog zapisa o prošlosti Bosne u njenih pet osnovnih razdoblja, od srednjevjekovlja do danas, pod nazivom „Bosna kroz historiju“, također u izvođenju recitatorske sekcije čiji je autor bio profesor historije Emir Uzunalić.
 
Učenici trećih razreda koji idu na izbornu nastavu iz Bosanskog jezika i književnosti su podsjetili na 11. juli i događaje u Srebrenici, recitujući citate iz dobro poznatog romana „Roman o Srebrenici“ autora Isnama Taljića. Svečanost u povodu 25. novembra bila je prilika da se prisutni sjete svih žrtava genocida i svih šehida Bosne i Hercegovine učenjem Fatihe.
 
Program je završen recitacijom učenika IV-a Harisa Huskića. Svakako, velika zahvalnost ide profesorici Bosanskog jezika Salihi Delibašić-Kasa na cjelokupnoj organizaciji i pripremi ove svečanosti. 
 
(Merjem Meša, Sumejja Šarić)