Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ispred Vlade ZDK svoj novac traže studenti i porodilje

zgrada vlade zdkIspred Vlade Zeničko – dobojskog kantona danas su, nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, protestvovali studenti iz ovog kantona, te porodilje.

Bego Hadžavdić iz Maglaja, student četvrte godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici kaže da je kantonalna vlast isplatila tek tri od osam predviđenih mjesečnih stipendija za – prethodnu školsku godinu!

– Raspisan je konkurs za školsku 2013./14., a da nije isplaćeno ni pola prošlogodišnjih. Ovaj put protest je miran, ovdje ćemo se samo zadržati pola sata, a onda ćemo odlučiti kako dalje, kaže Bego.

Njegov kolega Samir Radončić je na trećoj godini Pravnog fakulteta u Zenici. Kaže da nekolicina kolega ne može upisati narednu godinu, niti okončati ispite, jer nemaju novaca ni za život, a kamoli studiranje.

– Kod boračkih stipendije je uplaćeno tri od osam, a kod stipendije ministartva obrazovanja nije isplaćena ni marka za prošlu godinu. Neke kolege ne mogu kupiti udžbenike, platiti prijevoz. Od države imamo samo naša imena na spiskovima- kaže Radončić.

Nekoliko metara dalje protestvovale su, drugi dan zaredom, porodilje iz ZDK. Zaposlene majke, koje su redovbno uplaćivale u Fond zdravstvenog osiguranja, ostavljene su na cjedilu. Duguje im se za nepunih pola godine.

Dragana Ibrahimović kaže da je užasno što se obaveza iz radnog odnosa tretira kao «pomoć», jer one nisu došle da traže pomoć, nego ono što im je neko oduzeo.

Predstavnice porodilja ipak su ušle danas na razgovor kod premijera ZDK Muniba Husejnagića, kojem su se pridružili ministri za socijalnu politiku i finansije, Ivica Ćurić i Sabina Heljić.

– Premijer je kazao da su danas uplatili junsku ratu, što znači prvu za mene i moje dijete. Kazao je da će u decembru uplatiti julsku, te da će pokušati do kraja godine uplatiti u augustovsku. Ono što je navodno ukalkulisano u budžet za 2014. jeste da se naknade za narednu godinu isplaćuju po zakonu, a to je 80, umjesto 70 posto plaće porodilje. Proteklu godinu su nam «zbog krize» uzimali 10 posto, a ostalo kasnili, kaže Mirna Smajić Zaimović, predstavnica majki porodilja koje su razgovarale sa premijerom.

Nakon sastanka, predstavnice porodilja su najavile da će proteste zaustaviti do 25.decembra, kada je najavljena naredna isplata naknada.

– Za posljednjih šest mjeseci izvršili smo šest uplata naknada za porodilje. Ranije kašnjenje postoji i mi smo faktički tri mjeseca u kašnjenju, koje pokušavamo smanjiti. Što se tiče stipendija pokušaćemo isplatiti još tri boračke do kraja godine, te jednu od dvije polovine redovnih stipendija, što nije malo. Za period juli-septembar za porodilje treba nam 1, 7 miliona, za boračke stipendije 1, 1, te za redovne oko pola miliona KM. Naglašavam da je obaveza naknada za porodilje federalnim zakonom iz fonda zdravstvenog osiguranja prebačena Kantonima, ali ne i novac, što je stvorilo dubiozu, jer ta sredstva nisu plairana, kazala nam je Sabina Heljić, ministrica finansija ZDK.

Visoko.co.ba/Avaz.ba