Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obećanje ludom radovanje

rtvvisoko debataDanas je tačno godina dana otkako je Visoko nakon lokalnih izbora dobilo novu vlast sastavljenu od 9 vijećnika SDA, 4 A-SDA, 4 SBB, SDP 3, 2 SBiH, 2 BPS i 1 sa Nezavisne liste. Na mjesto načelnika došla je Amra Babić kao kandidat SDA.  U međuvremenu svi politički subjekti u Visokom nezadovoljni ostvarenim rezultatima pribjegli su nemoralnoj i politički neodgovornoj metodi trgovine i kupovine vijećnika, pa je u ovih godinu dana potpuno izmijenjen prvobitni izgled Općinskog Vijeća onakvog kakvim su ga građana/birači izabrali. Danas SDA ima 12 vijećnika, A-SDA jednog, SBB tri, dok je Nezavisna lista nestala sa političke scene, a nastao je i jedan potpuno novi Klub vijećnika sastavljen od “pobjeglica” iz A-SDA. Tri sranke nisu mijenjale brojno stanje, SDP, BPS i SBiH. Vjerovatno da su imali nekome nešto da ponude isto bi napravili, ali uspjeli su sačuvati izabrane kadrove, SDP se obezbijedio predugovorom, BPS je iskazao moralnost i odgovornost prema onima koji su im dali povjerenje, dok je SBiH ušla u brak iz interesa sa SDA tako da i nije bilo potrebe za jednim više ili manje vijećnikom jer u svakoj kombinaciji imaju većinu od potrebnih 13 tako da ustupanje vijećničkog mjesta Salihu Puriševiću od strane Asmira Hodžića u konačnici i nije presudno kako bi SDA i SBiH radile šta im je volja.

Velike smo riječi slušali i velika obećanja za vrijme predizborne kampanje dok su nas častili sokovima, iftarima, lažnom kurtoazijom i skromnošću skrivenom iza pohlepne i bolesne potrebe za vlašću. I nije neki poseban interes biti vijećnik jer je paušal bijedan, dok je biti načelnik u Visokom odlična stvar, plata u brutu preko 4000 KM plus sve privilegije koje idu uz tu poziciju i sve to četiri godine uz bonus zvani “bijeli hljeb”, što u stvarnosti znači još godinu dana načelničke plate nakon isteka mandata samo bez toplog obroka.

Šta nam se dešavalo u ovih godinu dana?

Družili smo se sa Turcima, ali ne onim kao u Munibovo vrijeme, a to je bilo vrijeme kada smo se bratili sa Republičkom Narodnom Partijom odnosno Kemalistima, dok smo sad “braća” sa AK Partijom i Erdoganovcima. Puno smo putovali po Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji, Šveskoj, Saudisjkoj Arabiji, a uskoro ćemo i u Ameriku. Od silnih najava stranih investicija dobili smo tri kamiona smećara i ambulantu u Moštru. Najavljena nam je kompletna reforma javnog sektora do Nove godine što se neće desiti ni do kraja mandata, a ne do Nove godine. Pokrenuta je inicijativa za stavljanje pod kontrolu seoskih vodovoda što je naišlo na jako negativnu reakciju onih koji su predmet ove Općinske odluke Zapošljavali smo se po Općini po vlastitom nahođenju, a na pitanja kako se ko zaposlio nikad nismo dobili odgovor. Dijelili smo budžetske pare njih 170.000KM onako “od oka”, kako kome i u mjeri u kojoj je neko podoban, uskratili smo djeci i učenicima naknade za prijevoz, nismo podržali značajne događaje “Nikad jača zima” i “Novogodišnji turnir”, budžet smo usvojili sa zakašnjenjem, uveli smo trezorsko poslovanje da bi raspolagali budžetskim novcem kako nam je volje. Uživali smo u špijunskim aferama u firmama koje je osnovala Općina u 100% omjeru, a oni koji su zajahali na vlast uživali su čitajući editovane privatne prepiske novinara ne znajući i ne sluteći da isti ti novinari posjeduju puno obimniju dokumentaciju o njihovim privatnim životima koja će uskoro biti predata i nadležnim sudovima i organima gonjenja u obliku krivičnih prijava. Vrijeđali smo se u Velikoj sali Općine Visoko za vrijeme trajanja sjednica nazivajući jedne druge seljačinama, a nije nam bilo mrsko ni da se “popičketamo” nakon TV emisija. Hvalili smo se posjetama nekolicine visokoh dužnosnika zaboravljajući da je Semir Osmanagić u jednom danu 2010. godine u Visoko doveo 18 ambasadora bez ikakve podrške vlasti, naprotiv, tadašnji načelnik nije se udostojio ni da dođe i pozdravi najveću diplomatsku delegaciju koja je ikad došla u Visoko. Na birou za zapošljavanje svakim danom nam je sve više otpuštenih radnika uz postojeće nezaposlene, dok nam je Prevent, kao neko ko zapošljava najviše Visočana, na izlaznim vratima iz Visokog, a realnost nam je potreba za javnom kuhinjom.

I mogli bi sada u nedogled ovako da nabrajamo… Međutim, nema potrebe, u digitalno vrijeme u kojem živimo sa velikom brzinom i jednostavnošću možemo provjeravati šta je neko obećavao i šta je od toga ispunio. Objavljujemo video sa posljednje predizborne debate iz programa RTV Visoko, gdje aktuelna načelnica Amra Babić poziva birača da glasaju za nju i navodi razloge zbog čega treba birači upravo njoj da daju glas. Sami procjenite nakon godinu dana šta je od obećanog i ispunjeno.

{youtube}z3dk_0yrXQI{/youtube}