Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I kada pomislim da prvi čovjek SDP ZDK ne može ići niže, on učini nešto i potpuno me iznenadi

jasmin mujanovic1I kada pomislim da prvi čovjek SDP ZDK, Mirsad Mešić, ne može ići niže, da nema dalje, on učini nešto i potpuno me iznenadi dokazujući da samo nebo i LJUDSKA GLUPOST nemaju granice.

Ovaj intervju je ponižavajući prema biračima SDP-a, a i prema građanima ZDK, pogotovo jer dolazi od prvog čovjeka partije koja obnaša vlast u kantonu. Čovjek misli da su birači/građani ovce i naivci, da ne mogu skontati šta se to na kantonu dešava u zadnje vrijeme, pogotovo zadnje tri godine. Zato je ova priča infantilna, bacanje prašine u oči biračima SDP-a i građanima ZDK. Čak i ako je od Mirsada Mešića, previše je. Krenut ću redom: Optuživati SDA za sve što nije dobro, a istovremeno obnašati vlast zadnje tri godine, je više nego licemjerno, prije svega prema biračima SDP-a. Kao da je narod glup. Kao da narod ne može zaključiti da se sa istom tom partijom (SDA) do prije godinu dana koaliralo, dogovaralo, zajednički obnašala vlast. I tada je SDA bila OK, a kad je pukla koalicija sad su za sve krivi. Ako su tačni navodi o SDA, koje iznosi Mešić, postavlja se pitanje zašto je SDP uopće krenuo u koaliciju i vlast sa ovom strankom? Jel’ to samo da se sto prije dočepa vlasti, ili? Da se ‘uhljebe’ kadrovi. Spominje rođacke i tajkunske veze, a ne govori gdje je zaposlio kćerku. Ne priča ni to da nema SDP-ovca na kantonu, koji je na bilo kakvoj funkciji u vlasti, a da nije uposlio svoju ženu, dijete, užu rodbinu. Evo neka me građani osude ako griješim. Upravo je Mirsad, kada je postao poslanik, svoje radnike iz firme prebacio tajkunu SDA. I upravo je Mirsad, a ne Pljevljak na kojeg sada sve svaljuje, bio taj koji je sa tajkunima SDA dogovarao Austrijski kredit za bolnicu. Kada je pukla koalicija sa SDA, Mirsad se našao u neobranom grozđu. Pljevljak ga nije htio ‘slušati’ i nabacivati poslove SDA-u, pa je Mirsad samovoljno, uvlačeći se Lagumdžiji, izdejstvovao smjenu Pljevljaka. I tako je svoje ‘grijehove’ oko Austrijskog kredita za bolnicu i pokušaja da se u istom ‘ugradi’, prebacio na smijenjenog Premijera. Zakopao bolnicu koja nikad nije bila u gorem stanju. Evo neka me građani osude ako griješim. Rad novog Premijera ocjenjuje ovako: ‘’Nažalost, Vlada ZDK se bavi onim što se naziva PREŽIVLJAVANJE”. Pa ako za tri godine na vlasti samo ‘preživljavamo’, onda se sam treba skloniti, jer nije sposoban voditi vlast, odnosno biti broj 1 partiji koja obnaša vlast, a ne pokušati naći izgovor na ovako infantilnu priču.

Čovjek je tog kapaciteta, i on ne može vidjeti dalje, nedorastao situaciji i to je ono što dodatno doprinosi najtežoj društvenoj krizi poslije rata. Zamislite šta je rekao – da je ideja Premijera za budućnost: “Jedna od ideja koju je premijer predložio je kreditno zaduživanje!?” Kakva je to ideja, Bože sačuvaj, zaduživanje? Ma nije to ideja Premijera, Munib je razuman čovjek, to je Mešic lupio ne razmišljajući šta priča. Evo i tu me osudite ako griješim. Kakvi su to tobožnji odnosi i partnerstvo sa HDZ kada ne podržavaju međusobne prijedloge? A nije ni čudo, jer do prije godinu dana HDZ je bio ignorisan. Tu je bila desničarska HSP sa kojom je ljevičarski SDP stvarao partnerstvo. Apsurd totalni, ljevica i teška desnica. Plus Lijan. A sada oni odjednom ne valjaju, valja HDZ. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. I tu me osudite, ako griješim. Najgluplja stvar koju je sebi SDP, tj. Mirsad, dozvolio je ovakav odnos između SDP – SBB. Lafo, tri ministra izašli iz vlasti, a ostale sve druge funkcije, UO, direktori, itd., itd. I mi sa njima u ovakvoj koaliciji. Pa oni ni za šta ne snose odgovornost, a debelo su u vlasti. Sve pada na SDP. I teška je laž i totalna glupost izjava Mešica da: “Niko u SDP-u zbog toga što je SBB izašla iz izvršne vlasti nije pomišljao da njegove kadrove treba smijeniti u upravnim odborima, direkcijama javnih preduzeća.” To znači polizat ćemo im guzicu, neka rade šta hoće, samo da u Skupštini njihove ruke budu na strani SDP-a. A vidimo kako su na strani SDP-a, npr. Goražde, istup Ustamujića, itd. Katastrofa! Osudite me ako griješim. A, poruka građanima je da će SDP raditi na očuvanju budžeta, i samo to i u 2014-oj, da bi si mogli isplatiti primanja. Gdje su radna mjesta, zapošljavanje, itd? Gdje je ovdje uopće ideja SOCIJALDEMOKRATIJE? Gdje je ta revolucionarna promjena u koju se zaklinjao Mešić sa SDP-om. Mešić može lagati u intervjuima i uljepšavati stanje koliko hoće, ali ovim koracima on SDP vodi direktno u propast. Neznalica. Na žalost! Nije mi drago, socijaldemokrata sam. Ne dajte mi da IDEM NAPRIJED ako griješim. Neka narod prosudi.