Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanska kraljevska zastava ponovo na Bobovcu

bobovac zastavaRezultat je to inicijative članova Facebook grupe “Kraljevina Bosna” i neformalne građanske inicijative AntiDayton koji su sašili i postavili zastavu.

“Naš najjači motiv, kao običnih građana Bosne i Hercegovine, jeste obilježavanje 550. godišnjice pada Bobovca i Kraljevine Bosne pod osmanlijsku vlast, kada je naša kraljevska zastava skinuta s Bobovca. Ovaj grad je bio mjesto gdje se čuvala bosanska kruna i bio je stolni grad bosanskih vladara od prve polovine XIV vijeka do pada Kraljevine Bosne pod vlast Osmanlija”, kazao je Feni jedan od organizatora inicijative Amir Knežević.

bobovac zastava sa ljiljanima

Dodao je da je zastava rekonstruirana po ugledu na prikaz zastave na pečatu kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića.

Facebook grupa “Kraljevina Bosna” i neformalna građanska inicijativa AntiDayton smatraju da ovo treba biti primjer nemarnim vlastima u Bosni i Hercegovini, te institucijama odgovornim za promociju i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa da “počnu raditi svoj posao” na podizanju svijesti o bh. kulturno-historijskom naslijeđu i vraćanju dostojanstva BiH. 

 

“Ovo je bio prikladan način da građanima BiH prvi put predstavimo ovu zastavu te ih podsjetimo da trebaju biti ponosni na bogato naslijeđe ove zemlje koje pripada građanima Bosne i Hercegovine”, naglasio je Knežević te građanima čestitao Dan državnosti BiH, 25. novembar. 

Akciju su proveli Alen Mahović, Amir Knežević, Sabina Trnka i Mehmed Kurbegović (članovi Facebook grupe Kraljevina Bosna), Nihad Aličković (predstavnik građanske inicijative AntiDayton) i Mevlida Štrbo (krojačica).

Položaj Bobovca i konfiguracija terena je omogućavao odbranu i bio je vojno i administrativno sjedište bosanskih kraljeva uz Kraljevu Sutjesku, koja je bila bez utvrda i imala više administrativno-politički značaj.

U njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu se nalazila i kraljevska grobna kapela za koju se pretpostavlja da je kralj Stjepan Ostoja naredio da se stara bobovačka crkva preuredi za tu svrhu. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić.

Kad je sultan Mehmed II stigao u Bosnu, bosanski kralj Tvrtko II je napustio prijestolnicu Bobovac i pobjegao u Jajce, a zatim u Ključ.

Kraljevski grad Bobovac, opkoljen 19. maja, predao se Turcima 21. maja 1463. godine.      

Fena/Visoko.co.ba 

Posted in BiH