Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dnevni centar u Visokom ne radi, Općina Visoko nije uplatila niti jednu ratu

dnevni centar visoko1Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Visokom otvoren je prije godinu dana. Tada su se načelnici pet općina zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona obavezali da će da pomognu njegovo finansiranje. Centar trenutno ne radi, radnici su na neplaćenom odsustvu, a najviše ispaštaju djeca i roditelji.”

Na otvorenju Amra Babić načelnica općine Visoko je rekla: “Ovo je prilika da oni dobiju jednu šansu da obogate svoj život da možda malo rasteretimo i njihove porodice”.

Sreća roditelja i djece nije dugo trajala, zbog neispunjavanja obaveza općinskih načelnika. Centar raspolaže izuzetnom infrastrukturnom, po uzoru na razvijene zemlje, te veoma dobrim kadrom koji je mjesecima radio bez plaće.

Dženana Ćerimić, menadžer Udruženja “Humanost“: “Mnogo je truda i novca uloženo do sad i svi znamo koja je to ciljna skupina i mislim da nije pošteno da ja sve ove mjesece roditeljima djece dajem isti odgovor da nemam finansije za rad takvog jednog centra.”

Upravo Općina Visoko nije uplatila niti jednu ratu, iako najviše korisnika ima baš iz ove općine. Također, ništa nisu uplatili ni općina Vareš, Breza i Olovo. Izuzetak je općina Kakanj, koja izmiruje svoje obaveze i ZDK sa uplaćene samo tri rate. Razlog tome je, kažu, bila blokada računa prouzrokovana tužbama troje bivših radnika.

Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu plitiku i izbjeglice ZDK: “Mi ćemo učiniti sve ovih dana što je u našoj moći da izvršimo uplate i da radnicmima se plate te zaostale plate i ostala primanja da mogu ljudi dolazit na posao i da Centar ponovo počne funkcionirat.

Rješenje se vidi u osnivanju jedinstvene kantonalne ustanove o kojoj će podjednako brinuti i nadležna ministrastva zdravstva i obrazovanja, jer, realno, ova populacija tu i pripada. Njemački i holandski donatori odobrili su novac koji će biti realiziran, ako u ovom mjesecu Centar, nakon tri mjesečne pauze, počne da radi.

FTV/Visoko.co.ba