Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanski ljiljan − taj čisti cvijet bosanskih planina

lilium bosniacumKada je sada već daleke 1893. godine boravio u Bosni jedan strani geolog istražujući rudna bogatstava po lašvanskoj dolini u društvu nekoliko botaničara koji su arhivirali pojedine biljke davno izumrle u Evropi bio je fasciniran ljiljanom. Dugovječni bosanski cvijet koji autohtono obitava na bosanskim planinama, obroncima Sutjeske i Igmana, svjedočio je najmoćnijim i najtragičnijim danima duboke bosanske historije.

Za ljiljan, taj samozatajni, ali neopisivo snažan bosanski cvijet, stručnjaci su pisali da je stoljećima bio predmet ukrižavanja i pokušaja uspostavljanja “genetski manipulirane vrste”. Uvijek su ti pokušaji završavali neuspjesima. Malo ljudi danas zna da nikome dosada nije uspjelo utjecali na njegovu čistu bosanku dušu, na njegovu zlatnu boju i na njegove povijene latice. I pored utjecaja, kako izvana, tako i iznutra, nekada obojen i bosanskom krvlju, Bosanski ljiljan je ostajao čist cvijet uzdignute glave i usađenog ponosa kakav stoljećima jeste istinski Bošnjanin, Bošnjak i Bosanac. 

bosanski vojnik 1

Nazivom “Lilium Bosniacum”, Bosanski ljiljan je upisan 1389. godine u vatikanskim knjigama. Svi koji su stoljećima pohoditi Bosnu iz raznih pobuda, nisu mogli ne zamijetiti “Lilium bosniacum” i njegove ljepote kojima je vjerovao i bosanski kralj utkajući ga na štit bosanskog vojnika, da ga čuva od najezdi neprijatelja kojima se Bosna činila kao stanica na kojoj će se, onako usput, nahraniti njenog istinskog blaga.

Naučni radovi govore o genetskoj nedodirljivosti bosanskog ljiljana, odnosno navodi da je DNK bosanskog ljiljana endemska (E. Muratović, O. Hidalgo, T. Garnatje, S. Siljak−Yakovlev, 2010, Molecular Phylogeny and Genome Size iz European Lilies, ASP, USA), ne da se manipulrati niti ukrižati niti raste bilo gdje osim u bosankim planinama. Nazvali su posebnom i samo svojom biljkom “The Genus Lilium”.

bosanski vojnik 0

Bosanski ljiljan, to je simbol Bosne i bosanskih kraljeva, to je simbol koji se vijorio na bosanskoj zastavi i koji je krasio štit bosanskog vojnika, to je simbol na koji je bh. historičar Enver Imamović podsjetio nas neznalice, bosanski ljiljan je simbol stoljetne opstojnosti države Bosne i kao takav nije ni moj ni tvoj ni njen ni njegov, Bosanski ljiljan je naš, bosanski, Bosanski ljiljan je vječan.

Posted in BiH